Všude je možné slyšet o pozitivech a skvělých vlastnostech kokosového oleje. Je ale ve srovnání s ostatními oleji opravdu tou nejlepší volbou pro lidský organismus?

Nejspíš už jste to taky slyšeli, tu neustálou chválu na kokosový olej, recepty s ním a nejrůznější další návody. Je to ale opravdu pravda?

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Kokosový olej se pro mnohé lidi stal v posledních letech doslova modlou. Kdoví, třeba se mu někteří lidé po večerech nebo po ránu opravdu klaní. Slyšíme odevšad o jeho pozitivech a skvělých vlastnostech. Než se přidáme k zástupu obdivovatelů, co se trochu povrtat v tom, co je na těch superlativech opravdu skutečnost, co jen propagace a co omyly a mýty. Připraveni podívat se kokosovému oleji na zoubek?

Co je vlastně kokosový olej

Kokosový olej se získává z lisovaného kokosu. Existují dva základní typy kokosového oleje – nerafinovaný a rafinovaný. Tomu nerafinovanému se někdy taky říká panenský kokosový olej, má silnější chuť a bohatství příchutě. Rafinovaný kokosový olej projde více úpravami a je vhodnější pro vaření při vysokých teplotách. To nás přivádí k otázce, zda – či jak moc –  se tento olej hodí právě pro přípravu teplých pokrmů nebo například pečení.

iZdroj fotografie: Pixabay

Kokosový olej má vysokou hranici kouření, takže se výborně hodí na smažení. Je taky užitečný při pečení, protože má „ořechovou“ chuť. Má také dlouhodobou trvanlivost a pokud si ho necháte někde na poličce, můžete ho bez obav používat až po dobu jednoho roku bez jakýchkoli obav z jeho znehodnocení. Tím se dostáváme k rozboru toho, proč je vlastně takovou modlou zdravého stravování či dalších přínosů.

Co činí kokosový olej tak atraktivním?

Kokosový olej je tvořen středně nasycenými tuky, které mohou poskytnout některé zdravotní výhody jako zvýšení dobrého cholesterolu. Nicméně současné výzkumy neposkytují dost informací k potvrzení této zdravotní výhody. Má se taky za to, že pomáhá s hubnutím. Některé výzkumy ukazují, že kokosový olej v kombinaci s nízkokalorickou dietou může pomoci při zbavování se tuku v oblasti břicha u dospělých s nadváhou.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ovšem i v této otázce je potřeba ještě provést další výzkumy než bude kokosový olej obecně doporučen. Stejně tak neexistuje prokazatelný přínos při jakýchkoli dalších chorobách jako cukrovce nebo Alzheimerově chorobě. Platí základní pravidlo: příliš mnoho jakéhokoli oleje je špatně. Pokud máte rádi jeho chuť, klidně ho jednou za čas použijte, ale nespoléhejte na něj. Dostatek pohybu a vyvážená strana bude mnohem přínosnější.

Zdroj: Unlock Food

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články