Říká se, že spolknutá žvýkačka představuje pro organismus závažný problém. Co se vlastně v těle děje, když k tomu dojde?

Ačkoli to není doporučeno, pokud přece jen nedopatřením spolknete žvýkačku, nemáte zvláštní důvod k obavám. Obvykle normálně projde vaším zažívacím systémem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Naše tělo sice není schopné žvýkačku strávit, ovšem po zhruba 40 hodinách se dostane ven v rámci běžné stolice. V zásadě ji tedy potká totožný osud jako jakékoli jiné pozřené jídlo. V případě, že žvýkaček spolykáte opravdu velké množství v krátkém čase, už to však může být vážnější. Hrozí totiž vznik blokády ve střevech, což se většinou projevuje bolestmi břicha, zácpou, někdy i zvracením. Pokud neexistuje jiný důvod potíží, navštivte doktora.

Z čeho se žvýkačky skládají

Ještě před druhou světovou válkou byly žvýkačky z chicle a dodané příchutě. Chicle (počeštěně čikle) je druh elastomeru z jihoamerického stromu Manilkara zapota. Většina dnešních žvýkaček je na gumové bázi a jde o směs polymerů a pryskyřic. Následně jsou obvykle přidány změkčovače, konzervanty, sladidla a barviva. Většinou má pak žvýkačka ještě práškový nebo zpevněný povrch. Přesné výrobní postupy jsou samozřejmě tajné.

iZdroj fotografie: Pxhere

Otázkou je, zda žvýkačku považovat za potravinu. Podle amerických úřadů jde o „jídlo s minimální výživnou hodnotou“, což například znamená, že se nesmí prodávat se školní snídaní či obědem. Dalšími potravinami v této kategorii jsou limonády a několik cukrovinek. Samotná definice je ovšem kontroverzní, protože žvýkačka obsahuje složky, které jsou jasně nepoživatelné a objevují se v těsnění, plastových sáčcích nebo bílém lepidle.

Mají mít tedy děti žvýkačku povolenou?

Zdeněk Pohlreich správně konstatoval, že neexistuje nezdravé jídlo, jen nezdravá porce. Obecně není žvýkání nijak zdraví škodlivé. Mnozí jsou ovšem toho názoru, že sladidla – především umělá – nejsou zdravá pro dětský organismus. Krom toho je na místě se ujistit, že děti nebudou tuto pochoutku používat, dokud nepochopí, že ji nemají polykat. Malé děti mohou totiž snadno zkonzumovat větší objem žvýkaček, což jim může způsobit zdravotní komplikace.

iZdroj fotografie: Pxhere

Všichni jsme už slyšeli varování, že spolknutá žvýkačka nám zůstane v žaludku dokonce celých sedm let. Jde ovšem jen o povídačku, která pravděpodobně vzešla z tvrzení výrobce, že jde o nestravitelnou věc. Přestože jde o naprostý nesmysl, ukázala se tato fáma jako velmi efektivní cesta, jak děti od přílišného žvýkání či polykání odradit. A podle všeho to funguje i na řadě dospělých, i když není naprosto jasné, odkud se vzalo právě sedm let. Možná z pohádky.

Trávení si se žvýkačkou zkrátka poradí

Většinu přísad ve žvýkačce naše zažívání bez problémů rozloží. To zahrnuje především sladidla, příchutě, konzervanty a změkčovače. Jenom ona základní hmota je pro nás nestravitelná. Potravinářské úřady dovolují použít široké spektrum složek, pokud vyhovují některým specifikacím a omezením. Ani syntetické polymery a jiné nestravitelné látky nezpůsobí, že by žvýkačka zůstala komukoli „sedět“ v žaludku, jak nám to říkali rodiče.

iZdroj fotografie: Pxhere

Naše zažívání je totiž navrženo tak, aby rozložilo (a ideálně využilo), co jen může, a zbytek poslalo dál. Nestravitelné jsou pro nás například kukuřičné slupky, takže je můžete následně vidět ve stolici. Spolknutá žvýkačka – aspoň dokud jde o malý objem – projde žaludkem i střevy podobným způsobem. V závislosti na další stravě se může maximálně někde na chvíli zdržet, nakonec ale vyjde ven způsobem zcela obvyklým.

Které žvýkačky máte nejraději? Změnily se vaše preference od dětství?

Zdroj: HealthLine

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články