Podobně, jako nám v dětství tvrdili, že spolknutá žvýkačka bude v žaludku sedm let, existuje obdobný mýtus o semínkách melounu. Prý pak v žaludku vyroste další.
Ne, opravdu tomu tak není, přesto se jim mnoho lidí z více důvodů stále vyhýbá. Někteří z nich se bojí, že semínka melounu obsahují škodlivé chemikálie, podle dalších jsou jen bez chuti a otravná. Co se tedy v organismu se semínky opravdu stane? Normálně je strávíte, nebo vámi projdou? Upřímně, neděje se toho příliš. V základu projdou trávicím systémem jako všechno ostatní, aniž by byla strávena. Je to něco podobného jako spolknout žvýkačku.
Ukrytá zdravotní bomba
Skutečností však je, že se správnou přípravou mají semínka melounu pro náš organismus mnoho zdravotních přínosů. Málokdo ví, že jsou plná proteinů, vitamínů a minerálů. Podle HuffingtonPost obsahuje osmina šálku melounových semínek asi 10 gramů proteinu. Pro využití veškerých výživových přínosů těchto semen je však třeba trocha námahy. Je nutné nechat je naklíčit, zbavit obalu a vysušit, což je jemná práce.
Místo použití na soutěž v plivání je tedy užitečnější je zkrátka dávat stranou pro pozdější zpracování. Ale když jsou tak zdravá, nedají se tedy sníst rovnou při konzumaci celého ovoce? To je sice také možnost, jen tím nevyužijete ony zdravotní přínosy. Právě ona černá slupka je totiž bariérou mezi živinami uvnitř. Bez zmíněné přípravy tak projdou trávením zcela bezvýsledně. A to nehledě na to, kolik jich zkonzumujete.
Naklíčená semena a omyl melounu
Když semena naklíčí, vnější slupka odpadne a jsou vypuštěny tolik chtěné živiny. Spolu s tím se také stanou mnohem chutnějšími. Naklíčení můžete provést sami následováním přesných instrukcí, případně se dají v mnoha obchodech koupit již naklíčená. Nejen, že jsou tím pádem semínka melounu zcela bezpečná, pokud je spolknete, ale při správné přípravě se stávají vynikajícím doplňkem, který by neměl být podceňován.
Mimochodem – to, co je běžně známo jako vodní meloun a řazeno do ovoce, je ve skutečnosti zelenina. Konkrétně se jedná o lubenici obecnou (Citrullus lanatus), teplomilnou jednoletku s popínavou nebo poléhavou lodyhou. Pochází ze severní a severovýchodní Afriky, kde se pěstuje dodnes. Konkrétně je za domovinu pokládána Etiopie, Egypt, Súdán a Libye. Někdy je její původ chybně kladen na jih Afriky nebo do Asie, ani jedno však neplatí.
Který druh melounu máte nejraději?