Hlavní varovný signál toho, že jíte až moc banánů. Jak je možné, že vám mohou uškodit?

Toto jsou hlavní rizika, která s sebou nese přílišná konzumace jinak zdravých banánů bohatých na vitamíny, draslík a hořčík.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Podle Americké zdravotní asociace byl banán počátkem 20. století dokonce první „superpotravinou“. I tak ale existuje možnost se banánů přejíst, a podle expertů je prakticky nemožné minout varovná znamení, která sdělují, že už je jich moc. „Varovné signály konzumace příliš mnoha banánů jsou prakticky stejné jako u každé jiné potraviny, tedy nepříjemný pocit plnosti a zažívací potíže,“ uvádí Andres Ayesta.

Čeho je moc, toho je příliš

Existuje několik důvodů, proč se může denní nadměrná konzumace banánů projevit nepříjemnými potížemi s trávením. Podle výzkumu na univerzitě Makerere obsahují banány výrazné množství tříslové kyseliny, která je v malém množství neškodná. V tom velkém může ale přivodit mnoho vedlejší efektů. Brzy po požití může její přemíra způsobit zácpu, a v delším horizontu dokonce negativně ovlivnit střevní mikrobiom.

iZdroj fotografie: Pxhere

„Banány mohou působit obstipačně, takže pokud jste k zácpě náchylní, sledujte svoje symptomy,“ říká Lauren Harris-Pincus, autorka The Protein-Packed Breakfast Club. Kdokoli, kdo si sleduje krevní cukr nebo má zažívací potíže, potřebuje důkladněji sledovat svůj jídelníček. Další věcí ke zvážení je, že banány obsahují přírodní alkohol jménem sorbitol, který může ve větším množství přivodit projímavé účinky. Jejich vláknina působí také nadýmání.

Rozličné potíže se zažíváním

Jakmile začne tělo rozkládat současně sorbitol a tuto vlákninu, vzniká oxid uhličitý, metan a vodík. To může kromě dalších nepříjemných potíží vést také k značné plynatosti. Hlavně u lidí, kteří se už tak potýkají se zažívacími problémy, může velké množství banánů vést ke značné zácpě a nafouknutí. Ovoce obsahuje hodně cukrové fruktózy, která může být velmi dráždivá pro lidi se syndromem dráždivého tračníku.“

„Tohle je ovšem silně individuální, protože lidi s těmito problémy jsou citliví na nejrůznější potraviny.“ Pokud jste navíc běžně nekonzumovali příliš vlákniny a najednou začnete jíst hodně banánů, bude to pro vaše střeva nečekaný nápor. Jakmile je přetížíte, můžete se opět setkat s nadýmáním. Aby bylo jasno, pravidelná konzumace banánů by neměla přivodit žádné potíže, pokud už nemáte něco z dřívějška jako základ.

Pravidelná konzumace pro zdravá střeva

Zajímavé je, že banány, hlavně ty méně zralé, jsou bohaté na rezistentní škrob, který podporuje zdravou střevní mikroflóru. Kromě toho umí i předcházet zmíněné plynatosti či zácpě. Experti je ovšem stále doporučují konzumovat v přiměřeném množství, a to z několika důvodů. „Přílišná konzumace jakéhokoli jídla není dobrý nápad, protože to vede k vynechání mnoha vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších látek.“

iZdroj fotografie: Pxhere

„Celé spektrum totiž pochází hlavně z pestré stravy zahrnující ovoce, ořechy, fazole, semínka i celozrnné potraviny,“ vysvětluje Harris-Pincus. „Z toho důvodu nedoporučuji více jak jeden banán za den. Pokud jich jíte několik za den, možná není od věci trochu zvolnit.“ Podle Ayesty je na místě se zeptat sama sebe, zda množství konzumovaných banánů nezpůsobuje přílišný příjem karbohydrátů a kalorií, navíc i vynechání živin z dalších potravin.

Klíč je v kombinaci a pestrosti

„U banánů pochází 90 % kalorií z cukrů. Je důležité mít ještě zdroje proteinů a tuků,“ vysvětluje. „Kromě toho konzumace banánů bez těchto dodatečných zdrojů může přivodit extrémní hladiny cukru v krvi. Následkem toho se můžete cítit letargičtí.“ V zájmu rovnováhy doporučuje Harris Pincus kombinaci banánů s řeckým jogurtem, ořechy nebo cottage sýrem či chia semínky. Takovým spojením získáte také zdravé tuky a proteiny.

Jaké poučení si z tohoto rozboru vzít? Dokud vám konzumované množství banánů dovoluje naplnit potřeby vašeho těla a nezpůsobuje postřehnutelné potíže s trávením, užívejte si tuto „superpotravinu“ dle libosti. Vyvážená strava a pravidelnost je přínosnější, než experimentování a náhlé přívaly jednoho konkrétního druhu potraviny. Jakmile vám organismus dá znamení, že se mu něco nelíbí, revidujte jídelníček.

Kolik banánů je součástí vašeho normálního jídelníčku?

Zdroj: HealthLine

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Zobrazit další články