Pokud jde o poživatelnost jídla, hodně lidí se spoléhá na datum exspirace uvedené na balení, což platí i pro vajíčka.
Pokud jste vyhazovali vejce na základě data na krabičce, dost možná jste plýtvali naprosto nezávadným jídlem. Pro vejce obecně platí, že jsou stále vhodná ke konzumaci dokonce dlouho poté, co nám datum na krabičce radí je vyhodit. Pokud nechcete jejich případnou závadnost odhalit nepříjemnou zažívací metodou, máme pro vás několik tipů, jak test poživatelnosti provést.
Plavací test na poživatelnost vajec
Běžně testujeme kvalitu potravin pomocí očí a nosu, protože se jedná o nejspolehlivější smysly. U většiny potravin se docela znatelně projeví plíseň a hniloba. Jenže vejce sice můžete očichávat, ale přes skořápku se toho mnoho nedozvíte. Jak tedy otestovat, jestli jsou pořád dobrá? Řešením je tzv. plavací test. Jednoduše napusťte do hrnce studenou vodu a dejte do něj vejce, u kterých si nejste jistí kvalitou.
Pokud se potopí až na dno a budou klidně ležet na straně, jsou čerstvá. V případě, že jsou pár týdnů stará, ale dají se pořád jíst, klesnou na dno a budou stát na jednom z konců. Pokud vám zůstanou plavat na hladině, nejsou poživatelná bez ohledu na způsob úpravy, který byste zvolili. Vajíčka ležící nebo stojící na dně můžete klidně usmažit, pokud byste ale chtěli vařená natvrdo, vybírejte spíše ta vzpřímená.
Další vaječné nuance
Vzduch ve starších vajíčkách totiž způsobí, že se po uvaření natvrdo budou mnohem lépe loupat. Důvod účinnosti a funkčnosti plavacího testu je v pórovitosti vaječné skořápky, která dovoluje troše vzduchu dostat se dovnitř. Čerstvá vejce v sobě mají méně vzduchu, takže se potopí až na dno. Do starších vajec se časem dostalo více vzduchu, což vytváří vztlak, a vejce tudíž plavou, případně se drží ve vzpřímené poloze, i když na dně.
Podle některých také stačí vejcem zatřást v ruce. Pokud slyšíte šplouchání tekutého obsahu, nejspíš už je zkažené. Pokud neslyšíte vůbec nic, dá se stále jíst. Neexistují ovšem důkazy o spolehlivosti tohoto testu. Pokud nepotřebujete vejce s nepoškozenou skořápkou, dá se jednoduše rozklepnout na talíř a použít výše zmíněný čich a zrak. Žloutek bude žlutý a vejce nebude nijak zvlášť cítit, bílek se nebude moc rozšiřovat.