Proč toast s máslem vždycky spadne namazanou stranou dolů? Odvěké dilema konečně rozuzleno

Tuhle situaci jste nepochybně zažili všichni. A i když je to k vzteku, toast s máslem prostě skončí dole namazanou stranou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Fenomén toastu – nebo chlebu – s máslem spočívá v tom, že takto připravená svačina má po pádu silnou tendenci skončit namazanou stranou dole. Četnost výskytu tohoto jevu vedla ke zlidovění coby predikce pesimistického vyústění situace. A tak zatímco týmy elitních vědců pátrají po božských částicích, někteří se rozhodli odhalit další letité tajemství. To, které má trochu větší dopad na každodenní život.

Pokus se stovkou plátků

Tým profesora Chrise Smithe pustil v laboratorních podmínkách stejným způsobem sto plátků toastu s máslem. Prvním cílem bylo zjistit, zda nejde jen o zatracenou náhodu. Nakonec dospěli k závěru, že na výsledku se podílí souběh gravitace a tahu. Plátek toastu totiž při pádu ze stolu na zem dosahuje jen částečné rotace, než se dotkne podlahy, která ho zarazí. Proto vždycky spadne dolů stranou, která byla předtím nahoře.

iZdroj fotografie: Pixabay

Tento pokus si získal takovou popularitu, že se stal součástí vydání DVD s šestou řadou známého sitcomu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory). Profesor Smith k tomu poznamenal, že je to zcela adekvátní krok. Právě rotace toastu je ten druh problému, který by postavy seriálu spolehlivě zaměstnal po celou noc, jejich závěr by však byl stejný. Výzkum ukazuje, že Murphyho zákon zkrátka existuje.

Stejné za stejných podmínek

Smithův experiment nebyl jediným svého druhu, a zdaleka nebyl nejrozsáhlejším. V roce 2001 byl proveden celonárodní pokus. Ten zahrnoval 1 000 dětí a 21 000 pádů toastu s máslem. V běžném prostředí a za běžných podmínek je výsledek ve většině případů stejný. Jídelní stoly i kuchyňské linky jsou všechny podobně vysoké, tudíž podmínky pro pád tohoto typu se příliš neliší. Stejně je na tom denní rutina většiny lidí.

iZdroj fotografie: Pixabay

Možným řešením by mohla být změna podmínek, tedy pád z větší výšky nebo přidání síly k rychlejší rotaci. Plátek by tak dokončil celou otáčku a mohl by spadnout na zem ve stejné poloze, v jaké byl původně na stole. Jinak jde o neřešitelný problém. A dokud bude lidstvo dorůstat stejných výšek, a tedy i kuchyňské vybavení bude dimenzováno na stejné rozměry, budeme zkrátka čelit této nepříjemnosti s padajícími toasty.

Zdroj: ScienceFocus

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Zobrazit další články