Vajíčka by se před uložením do lednice neměla omývat. Zdůrazňuje to dokonce i legislativa Evropské unie

Pokud jste zvyklí před uskladněním vajec pořádně omýt jejich skořápku, měli byste tento postup raději opustit. Přehnaná hygiena se v tomto případě nevyplácí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Mezi nákupem a uložením do lednice rozhodně není nutné vajíčka mýt, ale skutečný důvod mnoho lidí nezná. Málokdo totiž ví, že vejce se vyznačují kromě jiného přítomností glykoproteinu mucinu. Jeho funkcí je chránit samotné vejce před kontaminací jakýmkoli cizorodým mikrobiologickým agens. Proto je mytí vajíček před jejich skladováním velmi špatný krok. Dojde totiž nevyhnutelně k likvidaci této přirozené ochranné vrstvy.

Přirozená ochrana vejce

Po eliminaci mucinu by prakticky nevyhnutelně došlo k napadení vajíčka mikrobiologickými činiteli, v první řadě bakteriemi. Ty by bez této bariéry měly možnost napadnout vnitřek vejce, který se skládá z bílku a žloutku. Přístup mikrobů k vejci se děje v zásadě dvěma způsoby. Může k němu dojít při průchodu vejce z vaječníku skrze vejcovody slepice. Druhému se říká horizontální a dochází k němu, když kontaminace proběhne z trusu zvířete do vejce přes skořápku.

Praxe nemytí vajec před jejich uskladněním je zdůrazněna mimo jiné i v legislativě Evropské unie. Současná legislativa totiž zakazuje jakékoli mytí vajec určených ke konzumaci lidmi. A je zmíněna i právě mucinová vrstva: Pokud jsou dodržovány správné postupy manipulace, chrání vejce před dehydratací a tvoří přirozenou bariéru proti běžným kontaminantům vyskytujícím se ve flóře, která se nachází na povrchu vejce.

Jak ale vejce správně vyčistit?

Vejce z obchodu jsou obvykle poměrně čistá. Jak se ale dají šetrně odstranit případné nečistoty, aniž by došlo k poškození mucinové vrstvy? V případě potřeby lze postupovat dvěma způsoby. V případě, že je samotná skořápka čistá, omezíme se na mytí vlastních rukou po fyzickém kontaktu s vejci. Je-li ovšem znečištěna právě skořápka, lze přistoupit k použití mírně navlhčeného hadříku. Tím přítomné nečistoty jemně setřeme.

iZdroj fotografie: Pxhere

To vše lze však provést těsně před použitím samotného vajíčka, bez ohledu na způsob. Pokud tedy donesete domů nová vejce a shledáte na nich nějaké nečistoty, nechte je zkrátka být až do okamžiku použití. Troška estetické nedokonalosti je celkem malá cena za jistotu, že vejci zůstane jeho vlastní přirozená ochrana. A protože ji zlikviduje prakticky jakýkoli zásah zvenčí, učiňte jej až těsně předtím, než vejce zpracujete. Mikrobi tak nebudou mít šanci se rozmnožit.

Jak obvykle doma skladujete vajíčka?

Zdroj: ScienceDirect

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články