Prevenci a léčbu ucpaných cév výrazně ovlivňuje váš jídelníček. Odborníci radí zařadit tyto potraviny

Ucpané tepny jsou mnohdy výsledkem špatné stravy. Přitom se stačí držet pár potravin, které mají prokazatelně dobrý vliv na vaše tělo.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kardiovaskulární onemocnění se drží na prvních příčkách příčin předčasných úmrtí, a mají „na svědomí“ každý čtvrtý případ tohoto druhu. A nejčastější příčinou těchto chorob jsou právě ucpané tepny, tedy jejich neprůchodnost. Pamatujte ovšem zároveň na to, že tyto postupy nejsou náhradou odborné péče. Jen váš praktický lékař či specialista může určit konkrétní rizika týkající se vašeho organismu a reálně určit další odpovídající postup, zdůrazňuje odbornice na výživu Amy R Richter.

Otázka plaku, vápníku a mastných kyselin

Všechny tyto skupiny látek zvyšují riziko ucpání cév v těle. Zatím bohužel ještě nikdo nepřišel s univerzálním „čističem“, který by je uvolnil všechny najednou. Lékaři ale postupem času sestavili seznam potravin, které mohou problému předcházet a případný průběh zpomalit. Na prvním místě jsou ovesné vločky. Ovesná kaše byla na tepny doporučena už před 20 lety a opakované průzkumy tento zdravotní benefit jen potvrzují.

iZdroj fotografie: Pxhere

Obsažená dietní vláknina bohatá na oves pomáhá redukovat „špatný“ LDL cholesterol, který se do cév doslova vsakuje a lepí se na jejich stěny. Jakmile tedy začnete den porcí ovesných vloček, prodlužujete si život. V takových fazolích je pak vlákniny dokonce ještě 3krát víc, než ve vločkách. Přidaným bonusem jsou protizánětlivé oxidanty, které obecně předchází problémům se srdcem. Dejte si tedy fazole alespoň 2krát týdně a vaše srdce vám poděkuje.

Čočka a dostatek ryb v jídelníčku

U luštěnin ještě zůstaneme, protože další na řadě je oblíbená čočka. Studie provedené na myších ukázala, že právě čočka může neutralizovat poškození, kterým cévy trpí při hypertenzi. Kromě toho obsahuje opravdu hodně bílkovin a vlákniny, navíc i vápník, draslík a hořčík. Všechny tyto minerály spolehlivě pomáhají udržovat lidský krevní tlak pod kontrolou. Tučné ryby by se pak na vašem stole měly objevit alespoň 2krát za týden.

Mořští tvorové jsou obzvlášť bohatí na omega 3 mastné kyseliny. Ty redukují cévní plak a fungují tak doslova jako kartáč, který zachraňuje naše zdraví. Mono a polynenasycené tuky naleznete v avokádu, a pro naše srdce jsou velmi přínosné. Snižují špatný LDL cholesterol a zvyšují naopak HDL, který je přínosný. Obsahují také slušný podíl vlákniny, která je nezbytná jak pro celkové zdraví člověka, tak pro krásnou figuru.

Pistácie, kurkuma a ovoce na závěr

Ořechy jsou obecně další potravinou, která s čištěním tepen pomáhá, hlavně v případě pistácií. V první řadě obsahují vysoký objem pro srdce prospěšných tuků. Kromě toho se v nich vyskytuje mnoho rostlinných sterolů, které přispívají k redukci hladiny cholesterolu. Současně s tím také blokují vstřebávání těch rizikových. Antioxidant kurkumin se vyskytuje ve známém koření, je vhodný k prevenci ukládání tuků a tím pádem i ucpávání tepen.

iZdroj fotografie: Pxhere

Kurkumu lze přidat do jídel, čajů i dalších nápojů. Při dlouhodobém vystavení tepen rizikovým faktorům se jejich stěny opotřebují a přestávají plnit svou funkci. V takovém případě může pomoci oblíbený vodní meloun, skrze který tělo vytváří oxid dusný. Ten je nezbytný pro obnovu pružnosti cévních stěn. Nespoléhejte se ovšem jen na účinky melounu, především si hlídejte krevní tlak a stravujte se pestře a vyváženě.

Jak jste na tom se stavem cévních stěn a jídelníčkem?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články