K čemu slouží ta prohlubeň na dně láhví vína? Sommelier se vyjádřil k tomu, co to má společného s kvalitou

Design láhve na víno má své opodstatnění a stejně tak její zavírání prošlo značnou evolucí do dnešní podoby. Toto je historie nádoby od oblíbeného alkoholického nápoje.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

I když se někteří lidé domnívají, že hloubka má něco společného s kvalitou vína, podle sommeliera Stéphana Sancheze to vůbec není pravda. Specialista říká, že tvar má historické důvody. Lahve původně vyráběli skláři, kteří vytvořením této prohlubně dosáhli toho, že se láhev drží rovně na podložce a na dně nezůstávají žádné ostré části.

Struktura vinných lahví je dnes již vyhovující

Vzhledem k tomu, že lahve na víno jsou dnes vyráběny strojově a jsou konstrukčně mnohem pevnější, není nutné s jejich tvarem nijak experimentovat. Kromě toho, že se dnešní tvar těchto láhví stal již tradicí, má i jiné, méně známé funkce, které sommelier uvádí. Jsou taktéž velice praktické a může se je naučit každý. Stačí k tomu jen trochu šikovné ruce a správná technika.

Víno můžete nalévat jako profesionálové

Stéphan Sanchez dále pro veřejnost zmiňuje, že prohlubeň na vinné lahvi může být užitečná z pohledu dvou zajímavých funkcí. Za prvé zaháknutím palce do tohoto místa lahve a podepřením dalšími čtyřmi prsty můžete nalít víno jako skuteční profíci. Za druhé pomáhá shromažďovat přírodní sediment, vytvořený v průběhu času. Je toho samozřejmě daleko více, ale těmito konkrétními praktikami můžete třeba na své okolí velice zapůsobit.

iZdroj fotografie: Unsplash

Co tvrdí odborník?

Odborník na víno dodal, že použití prohlubně na dně láhve závisí pouze na rozhodnutí vinařů a ve skutečnosti nemá nic společného s kvalitou nápoje. K otázce přistupuje spíše z jiného úhlu pohledu. Zatímco u vína s delší dobou zrání má smysl stáčet do láhve s prohlubní, tak u růžového, které obvykle zraje rychle, má smysl trochu experimentovat. Alespoň tedy co se tvaru lahve týče.

Jaké mýty o velikosti prohlubně na dnu vinné láhve znáte?

Zdroj: DailyMail
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články