Zázrak, toto se stane, když po chodidle přejedete stroužkem česneku. Neuvěříte, dokud nevyzkoušíte

Běžně se říká, že jíme i očima. V případě česneku se ochutnavačem může stát dokonce naše kůže. Konkrétně tedy naše chodidla.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Česnek, známý také jako židovská vanilka, je jednou z nejpopulárnějších přísad do jídel. Nejpoužívanější česnek kuchyňský je původem ze střední Asie, kde se vyvinul z planého druhu. Domovinou česneku je Mongolsko a kyrgyzské stepi. Mongolové ho pak přivezli do Číny. Řekové i Římané mu připisovali posilující účinky a na válečných výpravách se proto stal součástí stravy vojáků. Odedávná byl oblíbeným pokrmem židovského národa.

Jak ho ochutnat chodidly

Na světě existují dvě skupiny lidí. Jedni si myslí, že neexistuje nic jako příliš mnoho česneku, a ti druzí – ti se pletou. Bez ohledu na to, kam patříte, určitě si rádi vyzkoušíte zajímavý vědecký experiment. Konkrétně můžete zkusit ochutnat česnek pomocí vašich chodidel. Americká chemická společnost totiž v posledním díle své show ukázala, jak na to a proč tento způsob funguje. Takže není nic jednoduššího než to zkusit taky.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vezměte stroužek čerstvého česneku, rozřízněte ho napůl a vložte do plastového sáčku. Pak si v jiné místnosti, která dosud není cítit po česneku, sundejte boty i ponožky. Strčte svá chodidla do připraveného sáčku a uzavřete kolem nohy. Asi po hodině budete schopni cítit jak vůni, tak i chuť česneku, přestože sáček koření odizoluje od vnějšího prostředí. Jenže jak je možné, že cítíte dokonce i chuť česneku pomocí chodidel?

Průnik přes ochrannou vrstvu

Lidská kůže má jednoduše řečeno vrstvy obsahující vodu a tuky. A pokud si vybavujete trochu chemie ze základní školy, tak se tyto dvě složky nemísí dohromady. Tyto vrstvy kůže nás chrání před vnějšími molekulami. Jenže česnek obsahuje molekulu zvanou alicin a ta má, potvůrka, vlastnosti jak oleje, tak i vody. Je to zkrátka hybrid, což je přesně ten důvod, proč se dokáže dostat přes ochranné vrstvy. Pronikne do krevního oběhu a následně je dopravena až do úst a nosu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Separátní místnost v rámci pokusu má být čistým prostorem. Jenže po hodině budete přísahat, že cítíte všude kolem vůni česneku a máte jeho chuti plná ústa. Sáček na nohou slouží jako ochrana, aby chuť i vůně česneku pocházely skutečně jen z toho, co pronikne přes kůži. Tohle ostatně není jediný trik, který se dá provést s potravinami, jejich chutěmi a vůněmi. Jak je vidět, věda nás dokáže ohromit i u tak obyčejné věci, jako je právě kuchyňský česnek.

Zdroj: PopularScience

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články