Traduje se, že host má vždycky pravdu. Nicméně i číšník je jen člověk. Tady je tedy malý průvodce toho, jak jednat s osobou, která vás v restauraci obsluhuje.
Práce v pohostinství může být leckdy náročná. V tuzemsku tuto profesi asi nejlépe přiblížil pořád Ano, šéfe!, který ze Zdeňka Pohlreicha udělal žádanou i obávanou celebritu. Obsluha se nám obvykle snaží vyhovět ve všech možných směrech. Není proto od věci zamyslet se nad tím, zda i my nemůžeme podniknout kroky, aby jejich práce byla jednodušší. Trocha lidskosti ještě nikoho nezabila. Huffington Post probral toto téma se třemi profesionály.
Nejste jediným hostem restaurace
Zpoždění jídla a nápoje může být nepříjemné, není však důvod za to nadávat obsluze. „Pokud obsluhuji hosta u vedlejšího stolu, nekřičte na mě, prosím,“ navrhuje Olivia Sehl. Nejvíc nesnáší pískání a další zvuky, protože není pes. Hamal Elamrousy, který obsluhoval 35 let, uvádí, že problémových věcí je opravdu hodně.
Pokud něco chcete, otevřete ústa
„Jestli jsme vám steak přepekli, klidně to oznamte a nějak situaci vyřešíme. Je mi jasné, že mnoho lidí mluví jen nerado, případně si nechtějí stěžovat. Jenže naším cílem je, abyste se v podniku cítili co nejlépe.“ Jakmile to v sobě ale host dusí a doma jen napíše špatnou recenzi, není to dobré pro nikoho. Částečně je to tak následek jeho jednání, resp. absence ochoty situaci řešit přímo.
To uvádí D´Andrea Garner. Podotýká také, že je nejlepší si od začátku ujasnit, jaké chcete jídlo, i případné další podrobnosti. Pomoc s úklidem stolu je též vítána.
Povinné spropitné?
Občas slyšíme příběhy o obrovském spropitném a vynikajícím servisu. Hodně lidí má proto v dýšku stále zmatek. I tehdy, pokud se během jídla vyskytly problémy, je vhodné nechat aspoň něco. „Nemusíte na stole nechávat jmění, ale zanechte aspoň nějaký tuzér,“ podotýká Garner. Ideálně v hotovosti. Máte-li nějakou slevu, oceňte alespoň službu, protože se vám dostává stejné pozornosti jako komukoli dalšímu. Hodnoty se dají najít na internetu.
Chyby dělá každý
Jak se říká, nechybuje jen ten, kdo nedělá vůbec nic. I číšník je člověk jako každý jiný, může mít špatný den nebo jiné problémy. „Jsou i špatní číšníci, to bez diskuse. Ti, kteří vám tu radí, jsou ale za svou práci uznávaní. Chovejte se k nim tedy tak, jak se mají oni chovat k vám.“ Ostatně vaše chování směrem k podřízené osobě – kterou číšník v tuto chvíli je – ukazuje vaše chování i k ostatním lidem. A to nemusí být dobrá vizitka.
Komunikace mezi hostem a personálem
Na toto téma se konala akce zahrnující nejen ochutnávky, ale i společnou diskusi obsluhy a hostů u kulatého stolu. Tedy jak správně komunikovat s hosty na baru i s ostatními členy personálu. Bar je samozřejmě trochu odlišný terén, mnoho principů ale zůstává. Stále jde o pohostinství a stále se zde odehrává mnoho interakcí v různých směrech. Ani mezi profesionály například nepanuje shoda o tom, jak slušně požádat o výběr nápoje.
O špatném dni byla diskuse také. Na druhé straně ale kdo různým osobním pocitům podléhá příliš, asi si vybral špatné povolání. Bar, kde je personál otočen zády nebo při vstupu zákazníka odkládá telefony, si nejspíš velkou oblibu nezíská. Krizové situace vyžadují vnitřní pevnost a sebevědomí. Úsměvem se nedá nic zkazit a zábavná jiskra dovede mnohé odlehčit.