Co když budete jíst sýr každý den? Připravte se na 6 důsledků, které poznamenají organismus

Sýr je potravina, která má v našem jídelníčku tradiční místo. Pro mnohé lidi je dokonce jeho hlavní složkou, nicméně dopad na zdraví je trochu kontroverzní.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Sýr nelze obecně jasně zařadit do kategorie přínosné nebo škodlivé potraviny, protože jeho konzumace má své klady i zápory. Co se stane, pokud ho budeme konzumovat skutečně každý den? Jak správně uvedl populární český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Nejsou nezdravé potraviny, jen nezdravé množství.“ Toto platí naprosto bez výjimky stejně jako u léků. Zkrátka když to s čímkoli přeženete, zdravotní komplikace čekají za rohem.

Zvyšuje se riziko srdečního onemocnění

V tomto případě je na vině vysoké množství nasycených tuků. Nejlepším řešením je konzumovat ve formě nasycených tuků méně než 10 % denního příjmu kalorií. Mnoho odborníků také tvrdí, že makroživina nemůže za progresi onemocnění, především jde o stravu jako celek. Jedna její složka tedy takové dopady nemá.

Stoupající hladina cholesterolu

Přítomnost vysokého cholesterolu je sama o sobě vážným zdravotním problémem a milovníci různých sýrů tímto stavem bohužel často trpí. Je asymptomatická, ale zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice i vysokého krevního tlaku. To samozřejmě neznamená, že se tento efekt konzumace sýra musí nutně vyskytovat u každého jedince.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zvýšené riziko bolestí hlavy

Základem tohoto dopadu je vysoký obsah sodíku v sýru. Kromě bolestí hlavy vede vyšší konzumace sýra ke zvýšeným rizikům onemocnění srdce a ledvin. Stejné riziko pak platí pro rakovinu žaludku či osteoporózu.

Pupínky a různé vyrážky na kůži

Konzumace příliš velkého množství sýra vede také k objevení pupínků a dalších různých vyrážek. Mléčné výrobky dle expertů stimulují uvolňování inzulinu a také proteinu IGF-1, což je jedna z pravděpodobných příčin výskytu akné.

Vyšší výskyt zažívacích potíží

Sýr patří mezi největší dráždidla trávicího systému. Velkou roli v tom hraje především laktóza, kterou ve velké míře obsahuje. Nejsou proto vyloučeny projevy jako křeče, průjem nebo silné nadýmání.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Má vliv na hladiny hormonů

Hormony nacházející se v mléčných výrobcích jsou hlavně androgeny (například testosteron). Dále pak růstové hormony včetně inzulinu podobného růstového hormonu IGF-1. Bohužel tak dochází k narušení hormonální rovnováhy těla, což není vůbec žádoucí.

Zvýšené riziko jaterních potíží

Každodenní konzumace většího množství sýra může také ovlivnit zdraví jater. Opět jsou na vině hlavně nasycené tuky a hormony obsažené v tomto mléčném výrobku.

Jak jste na tom s konzumací sýra, a který máte nejraději?

Zdroj: TheScientist

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Zobrazit další články