Rajčata jsou považována za zeleninu, ačkoli technicky se jedná o ovoce. Každopádně je velmi prospěšné pro lidské zdraví, proto si jeho plody dopřávejte neomezeně.
Má přímo nespočet blahodárných zdravotních dopadů, takže rozhodně stojí za to se o něm dovědět něco víc. Jeden středně velký plod obsahuje 22 kalorií, žádný tuk, 5 gramů sacharidů a 1 gram bílkovin. Velmi štědře je v rajčeti zastoupen vitamin C, kyselina listová, lykopen, lutein a betakaroten. Vysoký obsah antioxidantů z nich dělá přímo metlu proti vysoce škodlivým volným radikálům. Je to tedy i obranný nástroj proti rakovině.
Nejen ochrana buněk, i nový život kůže
Právě vysoký obsah těchto látek chrání buňky a pomáhá předcházet rozvoji nejrůznějších nádorů. Dle opakovaných bádání je tak právě konzumace rajčat perfektní prevencí rakoviny prsu, varlat i prostaty. Rajčata poskytují také ochranu před rizikovými UV paprsky. Vyrovnají tak vrásky způsobené právě slunečním světlem a stimulují tvorbu kolagenu. Pokožce je tak doplněn vitamin C, což chrání její strukturu.
Regulace krevního tlaku a cukru
Obsah draslíku působí velmi příznivě na krevní tlak a udržuje ho v optimální hladině. Chrom a vysoký objem vlákniny zase udržuje v optimálním stavu krevní cukr.
Hodně vitaminu A spolu s prevencí depresí
Právě díky tomuto vitaminu dochází k posílení zraku i prevenci různých očních chorob. Je redukováno riziko vzniku makulární degenerace a příznaků šerosleposti. Značný obsah kyseliny listové nejen omezuje příznaky deprese, pomáhá také s případnou nespavostí. Všechny tyto vlivy vedou k celkové vyrovnanosti organismu, tudíž i člověka.
Pomůcka proti stárnutí, ochrana plodu
Hned několika výzkumy bylo prokázáno, že dostatek lykopenu působí proti stárnutí celého těla. Jde například o udržení pokožky ve svěžím a zdravém stavu. Látka dokonce chrání i naši DNA. Konzumace rajčat také stimuluje produkci aminokyseliny karnitin. Ta dovede zvýšit tělesnou schopnost spalovat tuky až o 30 %. Již zmíněná kyselina listová účinně chrání plod. Je však třeba ji konzumovat denně.
Efekt pro diabetiky
Opakovaně zmíněný lykopen je vynikající pro obnovení tělesné rovnováhy u diabetiků. Častá konzumace rajčat může pomoci i jako prevence mrtvice a výrazně redukuje riziko výskytu srdečních chorob.
Je to tedy ovoce, nebo zelenina?
Z hlediska botaniky je rajče plod víceleté kulturní rostliny. Některé jazyky tak s jeho zařazením mají problémy, protože „plod“ i „ovoce“ používají stejné slovo, například anglické fruit. Z toho se pak bere mluvení o rajčeti jako o „ovoci“, které je však užíváno jako zelenina. V roce 1893 o tomto problému rozhodoval i Nejvyšší soud Spojených států, konkrétně ve sporu Nix versus Hedden. Na ovoce se totiž tehdy nevztahovala dovozní cla.
Zelenina jich ovšem zbavena nebyla a dle soudního verdiktu bylo rajče zeleninou. V New Jersey se dokonce jedná o státní zeleninu, v Arkansasu ho ovšem prohlásili státním ovocem i zeleninou. A těmito půtkami spor o povahu plodu rozhodně neskončil. Další případ byl opět v USA, tentokrát v roce 2005. Od té doby vedou například státy jako Ohio nebo Tennessee rajče jako ovoce.