Jak se tělo změní při každodenním pití mléka –⁠ od rychlosti metabolismu, až po vznik různých alergií

Na mléko existují v současné době primárně dva pohledy. Někteří badatelé se domnívají, že obsahuje mnoho látek pro tělo prospěšných. Dle druhých ale spíše škodí.

i Zdroj fotografie: Public Domain
                   

Asi nejzákladnější tradičně zmiňovanou vlastností je přítomnost vápníku, který posiluje kosti a také zubní sklovinu. Stejně tak vitamin D, jehož přítomnost v mléku posiluje imunitní systém člověka, uvádí Dr. Jillian Kubala. Podílí se také na tvorbě tzv. hormonu štěstí, tedy serotoninu. Seznam výhod denní nebo alespoň pravidelné konzumace mléka se může zdát prakticky nekonečný. Jsou v něm ale obsažena i nějaká rizika?

Podle toho, odkud k vám přišlo

Především mléko z obchodu má i své nevýhody. Ještě než přijde do lahve nebo jiné nádoby, je důkladně promícháno, tedy homogenizováno. Tento postup přináší krom jiného také vzduch, který mléčné látky nevyhnutelně okysličí. Nápoj prochází navíc – kvůli trvanlivosti – tzv. pasterací. To znamená prudké zahřátí a následně ochlazení. Během toho se však mnoho důležitých látek (hlavně enzymů) jednoduše rozpadne.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Do krmení krav se dnes přidávají nejrůznější přípravky, které slouží jako ochrana před nemocemi. Krom toho trvá také praxe antibiotických injekcí. Všechno tohle se pak nachází jak v mléce, tak i lidském těle. Nadměrná konzumace může vést i k některým druhům alergií. A pokud máte navíc problémy s intolerancí na laktózu, způsobí vám mléko slušné žaludeční problémy. Dejte si tedy klidně trochu každý den, ale nepřehánějte to.

Mléko je balíčkem živin

Výživový profil mléka je skutečně působivý. Pouhý jeden šálek této tekutiny obsahuje 146 kalorií, 8 gramů proteinu, 8 gramů tuku. Dále 28 % vápníku, 24 % vitaminu D, 18 % vitaminu B12, 22 % fosforu a 13 % selenu. Všechna procenta označují denní dávku pro dospělého člověka. Mléko je skvělým zdrojem tzv. základních živin, které se u většiny populace objevují pod limitem. Obsahy se liší podle konkrétního zdroje mléka a výživy krav.

Blahodárné efekty pro zdravé kosti

Pití mléka je dlouhodobě spojováno hlavně se zdravím kostry člověka. Je to hlavně kvůli silné kombinaci živin – vápníku, fosforu, draslíku, proteinů a vitaminu K2. Všechny jmenované jsou základem pro zdravé a pevné kosti.  V zubech a kostech se ostatně nachází asi 99 % veškerého tělesného vápníku. Mléčné produkty a mléko v jídelníčku vás také mohou ochránit před nemocemi, jako je osteoporóza.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pomáhá udržovat tělesnou hmotnost

Několik výzkumů spojilo konzumaci mléka s nižším rizikem výskytu obezity. Studie, která zahrnovala více jak 18 000 žen středního a vyššího věku, ukázala, že konzumace mléčných výrobků s větším podílem tuku vedla k menšímu nárůstu hmotnosti a snížila riziko obezity. Mléko obsahuje více složek, které s hubnutím a udržením váhy pomáhají. Například množství proteinů vede k pocitu sytosti po delší dobu. Jde tak o prevenci přejídání se.

Mléko není úplně pro každého

Ačkoli je mléko obecně vynikající volbou, pro některé lidi je jeho konzumace spojená s výraznými potížemi. V takovém případě ale existují alternativy. Například mléko kokosové, mandlové, sójové, rýžové nebo pšeničné. Mějte ovšem na paměti, že tyto produkty obsahují různé přídavky, např. sladidla, umělé příchutě, konzervanty a další složky.

Kolik mléka do sebe za týden v průměru dostanete?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články