Káva může být pro tělo nepřítel. Nikoho nenapadne jí přisuzovat důsledky, avšak je nebezpečné je podceňovat

Káva patří k nejpopulárnějším nápojům světa. Přesto si ale mnoho konzumentů neuvědomuje, že právě jejich tělo jim dává najevo citlivost na kofein, případně trpí alergií.

i Zdroj fotografie: Maurice Flesier / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Předně je třeba rozlišit dvě odlišné skutečnosti, tedy citlivost a alergii na kofein, jak upřesňuje Dr. Deborah Weatherspoon. Pokud vaše tělo trápí přecitlivělost na kofein, pak obecně špatně reagujete na nával adrenalinu, který tato látka způsobuje. Alergie na kofein je pak následek vysoké hladiny histaminu v kávě. Studie, která vyšla v magazínu Asia Pacific Allergy, ukázala, že anafylaxie v důsledku kofeinové alergie je naštěstí jev velmi vzácný.

Otázka přetížení organismu kofeinem

Obvykle pro ni totiž existuje sekundární příčina. „Většina lidí si je vědoma efektů, které mohou po konzumaci kofeinu celkově očekávat. Pro někoho je to větší ostražitost a přímo hmatatelná vnitřní energie. U jiných se pak může objevit i mírné chvění, přičemž obojí se projevuje cca do 20 minut,“ vysvětluje Dr. Ross Perry, vedoucí kliniky Cosmedics. Když zažíváte dokonce třes a chce se vám na toaletu, jde nejspíš o citlivost či nesnášenlivost.

iZdroj fotografie: Depositphotos

„V mnoha případech ovšem lidé jednoduše konzumují kofeinu příliš a ženou tak svůj organismus až na hranu přetížení. Jindy však může stejně působit i malinké množství. Pak se rychle objevuje třes, bolesti žaludku, hlavy, dále nespavost, bušení srdce či úzkostné stavy.“ Podle výživového experta Jenaeda Brodella k tomu přispívají i další faktory jako věk, pohlaví, hmotnost či genetické predispozice. Jde také o stav metabolismu jater a mozku.

Velké riziko pro úzkostné pacienty

„Zmíněné příznaky často způsobuje menší rychlost metabolismu. Kvůli němu zůstává kofein v těle mnohem déle. Jedinci s citlivostí mohou tolerovat jen velmi malé objemy právě podle individuálních tělesných dispozic. Alergici mohou však i na takto malé množství reagovat špatně a velmi rychle,“ potvrzuje specialista. Právě kvůli pomalému zpracování kofeinu u některých lidí mohou velmi nepříjemné stavy trvat i celé hodiny.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Dle závěrů studie uvedené v General Hospital Psychiatry může kofein snadno zhoršit stavy pacientů s panickými poruchami. Během jednoho z výzkumů mělo 51,1 % účastníků panický záchvat prakticky ihned po konzumaci kofeinu. Nejčastějšími příznaky citlivosti nebo intolerance je bušení srdce, bolest hlavy, úzkost, neklid, nespavost, celková podrážděnost, třes a nutkání jít na toaletu. Primární projevy jsou nevolnost, tep a bolesti hlavy.

Čím tedy kávu nahradit?

Dr. Perry doporučuje zvýšit příjem vody. Potřebujete-li ranní „nakopávač“, zkuste teplou vodu s citronem, zeleninové nebo ovocné smoothie, sodovku nebo kokosovou vodu. Jste-li fandové čaje, ale chcete omezit kofein, sáhněte po bílém místo černého nebo zeleného. Ten obsahuje mnohem méně kofeinu, cca 6–55 miligramů na šálek. Zkuste případně nějakou dobu popíjet čaje bylinkové nebo ovocné, které jsou naprosto bez kofeinu.

Dalším řešením je vyladění příjmu kofeinu. U šálku kávy máte obsah cca 100–200 miligramů. Na druhé straně třeba kofeinové tablety mají obsah jasně určený, čímž můžete celkové množství velmi přesně kontrolovat. „Právě kontrolou spotřeby se lze vyhnout nepříjemným vedlejším efektům typu únavy nebo nervozity.“ Je-li to pro vás problém, ale zároveň se nechcete vzdát chuti kávy, zkuste také tu bez kofeinu.

Kolik miligramů kofeinu si průměrně dopřejete za týden?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Zobrazit další články