Po každém alkoholu různý stupeň kocoviny: Nejhorší je kombinace s colou, po čistém rumu bolehlav téměř nehrozí

Alkohol nás provází zcela nevyhnutelně už od počátků naší historie. A je tu vlastně ještě déle, protože odjakživa docházelo ke spontánnímu kvašení ovoce všeho druhu.

Různé druhy alkoholu kocovina i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Při pohledu do přírody navíc zjistíme, že toto opájení se není jen výsadou člověka. Například v jižní Africe roste tzv. marula. Jde o ovoce, které velmi snadno kvasí, a hlavně opice či sloni si v něm doslova libují. Jeleni i další plachá zvířata se kolikrát plíží kolem hospod, aby nalezli nedopité nápoje. Večer se pobaví a ráno nemohou vstát – jako člověk. Jakou kocovinu vám vlastně které druhy alkoholu přivodí? Dá se to nějak odhadnout?

Nejsilnější bolehlav

Pokud si toužíte přivodit nepříjemnou bolest hlavy, koktejly se sycenou vodou jsou sázkou na jistotu. Tedy kombinace rumu či vodky s CocaColou, sirupy v sektu a ostatní směsi. Všechny vás zavedou do země kocoviny mnohem rychleji než cokoli jiného. A protože jsou všechny zmíněné kombinace samy o sobě sladké, pijí jich lidé hodně. Nasycenost oxidem uhličitým pak spolehlivě zajistí, že ráno budete nenávidět.

Trochu níže aneb sladké koktejly

Stejně tak při pití Piña Colady, Martini s třešňovým džusem a podobných buďte ráno připraveni na pořádný očistec. Důvod se schovává hlavně v jejich chuti. Alkohol v nich totiž obvykle vůbec necítíte a opět jich tak snadno vypijete opravdu velký objem. Velmi rizikové jsou v tomto ohledu „experimenty“ v nočních klubech.

Sekty a obecně šumivá vína

Vypadají nenápadně, jsou však velmi zrádná. Důvodem je opět již zmíněná přítomnost oxidu uhličitého. Alkohol se díky bublinkám dostává mnohem rychleji do krevního oběhu. Ve své čisté podobě jsou však tyto nápoje mnohem méně nebezpečné než v jakýchkoli kombinacích.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Bourbony, brandy a whisky

Podle badatelů z Brown University má bourbon asi 37krát více škodlivých sloučenin než vodka. Patří sem třeba aceton, furfural, tanin nebo acetaldehyd. U brandy platí, že se v ní postupem času objevují další škodliviny.

Nezralá brandy bývá často jednoduše nekvalitní. Hlavně nápoje z malých maloobchodů pochybného původu jsou velmi rizikové. Ve whisky najdete alkohol, vodu, ale také přísady a oleje. Ty následně zatěžují játra a celou kocovinu ještě posilují. Mimochodem, whisky berou toxikologové za stejně náročnou třídu jako nekvalitní moonshine.

Absint, sambuca

Další zásobárna škodlivých sloučenin. Proti whisky však mají oba nápoje určitou výhodu. Během večera vám sambuca začne působit nevolnost a absint vás zase bude škrábat v krku. Důvodem je reakce sloučenin v obou nápojích na změnu teploty, respektive zahřívání. Oba se ostatně před konzumací většinou zapalují.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Rum a gin

Nejmenší riziko je světlý rum. Pak je zlatý a nakonec tmavý, všechny podle obsahu škodlivin. Složení však nehraje takovou roli jako padělky a ty jsou prakticky všude. U ginu je třeba pozorně sledovat složení i datum spotřeby. Variant je mnoho, musíte proto dávat pozor na druh alkoholu v konkrétním nápoji. Čím kvalitnější, tím lepší výsledek, ideálně „alfa“, v horších případech „deluxe“. Měl by také obsahovat přírodní extrakty, třeba bobule.

Vodka

Bavíme se tedy o kvalitní vodce, která se skládá prakticky jen ze dvou částí – vody a kvalitního alkoholu. Cokoli ostatního se dá jen těžko tímto nápojem nazvat. Čím více složek, tím více máte v ruce „jed“ a nikoli alkohol. Je to jako s čokoládou – kvalitní má pouze 3 komponenty. Jakmile máte v ruce seznam, máte paskvil.

Jaký máte názor na alkohol obecně?

Zdroj: ScienceFocus
Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články