Sýr je potravina, která má v našem jídelníčku tradiční místo. Pro mnohé lidi je dokonce jeho hlavní složkou, nicméně dopad na zdraví je trochu kontroverzní.
Sýr nelze obecně jasně zařadit do kategorie přínosné nebo škodlivé potraviny, protože jeho konzumace má své klady i zápory. Co se stane, pokud ho budeme konzumovat skutečně každý den? Jak správně uvedl populární český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Nejsou nezdravé potraviny, jen nezdravé množství.“ Toto platí naprosto bez výjimky stejně jako u léků. Zkrátka když to s čímkoli přeženete, zdravotní komplikace čekají za rohem.
Zvyšuje se riziko srdečního onemocnění
V tomto případě je na vině vysoké množství nasycených tuků. Nejlepším řešením je konzumovat ve formě nasycených tuků méně než 10 % denního příjmu kalorií. Mnoho odborníků také tvrdí, že makroživina nemůže za progresi onemocnění, především jde o stravu jako celek. Jedna její složka tedy takové dopady nemá.
Stoupající hladina cholesterolu
Přítomnost vysokého cholesterolu je sama o sobě vážným zdravotním problémem a milovníci různých sýrů tímto stavem bohužel často trpí. Je asymptomatická, ale zvyšuje riziko srdečních chorob, mrtvice i vysokého krevního tlaku. To samozřejmě neznamená, že se tento efekt konzumace sýra musí nutně vyskytovat u každého jedince.
Zvýšené riziko bolestí hlavy
Základem tohoto dopadu je vysoký obsah sodíku v sýru. Kromě bolestí hlavy vede vyšší konzumace sýra ke zvýšeným rizikům onemocnění srdce a ledvin. Stejné riziko pak platí pro rakovinu žaludku či osteoporózu.
Pupínky a různé vyrážky na kůži
Konzumace příliš velkého množství sýra vede také k objevení pupínků a dalších různých vyrážek. Mléčné výrobky dle expertů stimulují uvolňování inzulinu a také proteinu IGF-1, což je jedna z pravděpodobných příčin výskytu akné.
Vyšší výskyt zažívacích potíží
Sýr patří mezi největší dráždidla trávicího systému. Velkou roli v tom hraje především laktóza, kterou ve velké míře obsahuje. Nejsou proto vyloučeny projevy jako křeče, průjem nebo silné nadýmání.
Má vliv na hladiny hormonů
Hormony nacházející se v mléčných výrobcích jsou hlavně androgeny (například testosteron). Dále pak růstové hormony včetně inzulinu podobného růstového hormonu IGF-1. Bohužel tak dochází k narušení hormonální rovnováhy těla, což není vůbec žádoucí.
Zvýšené riziko jaterních potíží
Každodenní konzumace většího množství sýra může také ovlivnit zdraví jater. Opět jsou na vině hlavně nasycené tuky a hormony obsažené v tomto mléčném výrobku.
Jak jste na tom s konzumací sýra, a který máte nejraději?