Tento hlavolam zvládne úspěšně jen 1 % populace. Otestujte si svůj postřeh a zkuste na obrázku najít červené šipky

Jen zlomek populace dovede rozeznat červené šipky za méně než 15 sekund. Při řešení testu se dočtete i zajímavosti ze světa šipek.

i Zdroj fotografie: Pxhere
                   

V oblasti logických klamů, kvízů a osobnostních testů jsou optické iluze velmi oblíbenou disciplínou. Dnešní kousek je vizuálním testem, který se stal na internetu virálním příspěvkem. Jste schopni na obrázku najít růžové šipky, a to nejpozději za 15 vteřin? Podle autorů a dostupných výsledků to zvládne jen 1 % populace, takže si otestujte, zda jste součástí tohoto drobného zlomku populace. Jak pečlivé a zároveň rychlé je vaše vnímání?

Šipky, kam se jen podíváš

Tak jako každý jiný sport jsou i šipky plné zajímavostí. Existuje například celých 3 944 kombinací, jak zavřít na 9 šipek 501 leg. Dne 13. října 1984 dokázal John Lowe poprvé zavřít na 9 šipek před televizními kamerami a vyhrál ohromujících 100 000 liber. Tato částka byla 10násobkem odměny vítěze mistrovství světa ve stejném roce. Pokud dnes zavřete na 9 šipek, pak získáte 25 000 liber, vítěz mistrovství světa získá 500 000 liber. A teď ty šipky.

iZdroj fotografie: Stencil Photos

V roce 1977 se konalo exhibiční utkání mezi tehdejší světovou jedničkou Alanem Evansem a boxerem Muhammadem Ali. Evans měl tehdy handicap v tom, že se mu počítaly do skóre jen šipky trefené do triplu (trojnásobku hodnoty segmentu). Vítězem se stal Ali, který trefil střed. Phil Taylor trénoval až do večera a dokud netrefil 180, nešel spát a stále házel. Michael van Gerwen se stal oficiálně šipkovým milionářem v říjnu 2013.

Trocha historických zajímavostí

Hra v šipky se zrodila v anglických hostincích, kde si hosté užívali pintu piva s přáteli a při tom mířili na terč. Jak se obliba hry stupňovala, vášniví hráči posouvali šipky na další úrovně. Tak se staly jednou z prvních oficiálně ustanovených her – šipkařské ligy existovaly zřejmě už před první světovou válkou. Svoje místo má v historii hlavně truhlář Brian Gamlin, který vynalezl číslování terče, které je platné dodnes. Tady máte řešení rébusu.

iZdroj fotografie: Stencil Photos

Velmi dlouho trvala debata ohledně toho, jestli šipky vůbec uznat jako sportovní disciplínu. Vzhledem k tomu, že šlo hlavně o neformální a příležitostnou záležitost hranou po hospodách, považovali je mnozí prostě jen za hru. Nicméně nelze opomenout, že tato hra má svou federaci, oficiální turnaje a také elitní hráče soupeřící o velké sumy. V roce 2005 pak Sports England oficiálně udělil šipkám sportovní status.

Jak jste si vedli a našli jste růžové šipky?

Zdroj: Science

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Zobrazit další články