Než byly zavedeny peníze, jak je známe dnes, platilo se vším možným. Jak šla historie a proč vlastně vznikly?

Různá platidla jako prostředek směny existují už tisíce let. Měnila formu i materiál, ale vždycky byla odrazem hodnoty věcí a služeb.

Peníze v ruce i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Od směnného obchodu přes hospodářská zvířata po fyzickou nebo digitální měnu, vždycky existovala nějaká forma toho, co lidé používali k placení. Pojďme se podívat na 5 druhů měny během historie. Aby mohla být určitá komodita považována za platidlo, musí splňovat určité podmínky. Musí být trvanlivá v čase, nějakým způsobem ověřitelná a přenositelná. Právě transport byl jedním z důvodů, proč vznikly papírové peníze.

Mušle kauri a platby za otroky

Mušle kauri mají mnoho rysů, které z nich udělaly perfektního kandidáta na měnu. Byly odolné, jednoduše poznatelné, snadno se přenášely a bylo skoro nemožné je padělat. Díky jednotné podobě se navíc dobře vážily a počítaly. Jakmile je začali používat Evropané, staly se hlavně platbou za otroky a pravidelně se vyskytovaly na cestách do západní Afriky. Vrcholu obliby dosáhly v 18. století a zůstaly v kurzu až do 20. století.

iZdroj fotografie: Pxhere

Pocházejí od měkkýše, který se vyskytuje hlavně na Maledivách. Tam je místní sbírali na velké listy kokosových palem, které pokládali do mělkých lagun. Měkkýš se nakrmil a zůstal na listu. Když jich bylo dost, byl list vyloven a ponechán na pláži. Tam měkkýši zemřeli na slunci a byli pohřbeni v písku. Když se jejich těla přirozeně rozložila, zůstaly jen prázdné mušle, které stačilo sesbírat a použít jako platidlo.

Mince a papírové bankovky ve všech podobách

První kovové mince byly použity jako měna někdy v letech 550–600 před Kristem v Lýdii v Malé Asii, starém království na území dnešního Turecka. Lýdové už těžili slitinu kovů zvanou elektrum (zlato a stříbro), kterou používali pro mince. Král Kroisos ale posunul tento systém na novou úroveň a vyrobil zcela první mince z ryzího zlata a stříbra. Měly na sobě lva a velikost určovala hodnotu. Nejcennější zobrazovaly celého lva, nižší jen jeho pracku.

Tato metoda standardizace zvýšila použitelnost platidla a hlavní město Sardis se pak stalo centrem obchodu. Papírové peníze mají na svědomí Číňané, k jejich rozvoji došlo v 7. století. Ve srovnání s mincemi šlo totiž o mnohem efektivnější metodu pro transakce. V Evropě se papírové peníze používaly až od roku 1600, konkrétně ve Švédsku. O sto let později už křižovaly celou Evropou a v roce 1690 se dostaly až do Spojených států.

Federální rezervy a kreditní karty

První americké použití těchto peněz bylo financování vojenských expedic. V roce 1913 vytvořil Federální rezervní systém národní bankovní soustavu, což byla reakce na rostoucí finanční potřeby národa. V roce 1914 se pak objevila první státní bankovka v hodnotě 10 dolarů. První víceúčelová kreditní karta patřila Diner’s Clubu a vznikla roku 1950. O 8 let později se přidal American Express. Krom měsíčního účtování měly také roční poplatek.

iZdroj fotografie: Pxhere

První státní kreditní karta začala v Bank of America koncem 50. let a roku 1976 se přejmenovala na Visa. Inženýr od IBM Forrest Parry vyvinul magnetický proužek pro skladování informací a zvýšení bezpečnosti. Nakonec se v 90. letech stal normou čip a PIN. Během cca 70 let jsme tak dospěli od platební karty jako novinky po něco všudypřítomného. Průměrný Američan má dnes kreditní karty 4 a dluží 6 194 dolarů.

Elektronické a mobilní možnosti placení

V roce 1998 spustil svoje služby PayPal a elektronické platby se staly proveditelnými v obrovském měřítku. To zcela změnilo podobu finančních transakcí. Od tohoto bodu se vyvinuly mobilní platby do aplikací typu Apple Pay, Verona, Google Pay a dalších. Systémy nabízejí nejrůznější možnosti a výběr se liší podle aplikace. Někde lze platit jen za zboží a služby, jinde i mezi bankami a tento druh plateb je tak už všudypřítomný jako karty.

Někdy se jim říká digitální peněženky a jde o velmi pohodlný způsob plateb, stejně jako možnost skladování dalších finančních informací a záznamů. Některé z těchto digitálních peněženek dovolují také organizovat přístupy ke kartám, přidávat různé doklady i slevové kupony. Je možné skrze ně i například rezervovat lístky na koncerty nebo ubytování v hotelech. Ostatně více použití je základem chytrých telefonů.

Jaké nejstarší bankovky a mince si pamatujete?

Zdroj: Science

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Zobrazit další články