Káva? Klidně 5 šálků. Nové studie potvrdily, že výrazně eliminuje riziko vážného onemocnění

Káva – strašák všech, kteří mají vysoký krevní tlak. Nová studie ovšem kávu a kofein v ní staví do úplně jiného světla, a dokonce jim přisuzuje kladný vliv na naše zdraví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rozbor dat ze tří velkých studií týkajících se srdečních chorob byl publikován v magazínu americké srdeční asociace Circulation: Heart Failure. Vědci shledali, že čím více kávy, tím nižší je riziko srdečního selhání. Tento bonus se ale nevztahuje na lidi, kteří konzumují kávu bez kofeinu. „Spojitost mezi kofeinem a sníženým rizikem srdečního selhání byla překvapující,“ uvedl v novém článku Dr. David Kao.

Předpoklad postavený na hlavu

„Káva a kofein jsou obecně považovány za velmi špatné právě s ohledem na srdce. Lidé si je totiž spojovali s bušením srdce, vysokým tlakem a dalšími projevy,“ uvádí Kao. „Jasný vztah mezi zvyšováním příjmu kofeinu a snižováním rizika srdečního selhání staví tento předpoklad úplně na hlavu. Nicméně se hned nenatahujte po dalším šálku.“ Zatím totiž neexistují jasné důkazy, které by tento postup doporučily podobně jako absenci kouření nebo pravidelné cvičení.

Kao a jeho tým analyzovali informace z Framingham Heart Study, Atherosclerosis Risk in Communities Study a Cardiovascular Health Study. Dohromady tyto materiály obsahují 10 let sledování více jak 21 000 dospělých, kteří pijí 1–3 šálky kávy denně. Napříč všemi těmito studiemi měli konzumenti v delším horizontu nižší riziko srdečního selhání. U lidí v prvních dvou studiích klesalo riziko o 5–12 % za jeden šálek ve srovnání s lidmi, kteří kávu nepili.

Záleží na celkové skladbě stravy

Třetí studie nezachytila změnu v riziku při pití 1 šálku denně. Ovšem 2–3 šálky za den se už projevily poklesem nebezpečí rozvoje srdečního selhání o 30 %. Pití kávy bez kofeinu v tomto případě naopak stejné riziko citelně zvedlo, v dalších studiích ovšem nemělo signifikantní vliv. Studie nerozlišovaly kávu podle rozdílných metod přípravy, nebraly v potaz původ bobů ani sílu nápoje. A i když přisoudily redukci rizika konzumaci kofeinu, není jasné, zda lze stejné účinky přisoudit i dalším kofeinovým nápojům.

iZdroj fotografie: Pxhere

Vládní zdravotní příručky uvádí, že 3–5 šálků čisté černé kávy denně může být součástí zdravého stravování. Ovšem velmi populární nápoje s kávovým základem mají mnoho kalorií, spoustu přidaného cukru i tuku. Navzdory přínosům je však káva riziková při konzumaci ve velkých objemech najednou. Sečteno a podtrženo – užívejte si přiměřené množství kávy, pokud váš jídelníček obsahuje dost ovoce, zeleniny, příliš nesolíte a nesladíte.

Jakou kávu máte nejraději a v jakém denním rytmu?

Zdroj: Nature

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Zobrazit další články