Experti na viry odhadují další scénář vývoje pandemie koronaviru. Čeká nás na podzim další kolo, nebo virus postupně vymizí?

Názory na vývoj pandemie nemoci covid-19 se liší podle toho, koho se zeptáte. Expert na viry soudí, že se virus stane endemickým.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud jste tipovali, že problém s nemocí covid-19 skončí záhy, nejspíš se radikálně pletete. Minimálně proto, že aktuálně se šířící varianta delta je zcela nový virus a její rozmach neustává. Je poměrně jasné, že nás čeká světové šíření právě této varianty, ostatně od jejího prvního výskytu se stihla dostat již do 117 zemí světa. Její přenosnost je přitom aspoň dvakrát vyšší než u varianty alfa. Další vývoj pak předvídají nejrůznější počítačové modely.

Vrchol se stovkami tisíc případů

V době, kdy bude její rozmach vrcholit, se mohou například Spojené státy setkat s počty až 450 000 nových případů denně. Jenže ne každá predikce v tomto počtu souhlasí a konzervativnější modely dochází k počtu 29 000 případů. Což je poměrně radikální rozdíl. Všechny predikce ovšem vycházejí z faktorů, které se mohou velmi rychle měnit. Jako třeba postoj lidí k nošení respirátorů nebo podstupování očkování. A jakýkoli odhad v dlouhodobém horizontu je prakticky nemožný.

iZdroj fotografie: Pixabay

Virologové se celkem shodují na tom, že delta varianta se ukáže jako mnohem závažnější než mutace, se kterými jsme se dosud mohli setkat. Právě kvůli její mnohem snazší šiřitelnosti bude hrát významnou roli pečlivé nošení ochranných pomůcek. Ani mladí lidé by tuto skutečnost neměli podceňovat. Při radikálním rozvolňování se kvůli deltě mohou státy opět setkat s masivní vlnou nových nákaz. Pouhou vakcinací se asi k vytoužené kolektivní imunitě nedostaneme.

Lepší ovladatelnost malých vln

Na postupující vakcinaci je pozitivní to, že nová ohniska mohou být skutečně lokální, což usnadňuje koordinaci zákroků. Ovšem kolektivní imunita, díky které by takové lokální výskyty samy „vyšuměly“, se začíná jevit jako fantazie. Pokud populace dosáhne plné proočkovanosti, skončí aspoň celosvětový pandemický režim. To znamená konec jakéhokoli zvláštního zasahování covidu-19 do našich životů a běžného fungování.

iZdroj fotografie: Pixabay

Je dost možné, že v takové situaci se koronavirus stane endemickou chorobou. Přidá se tak ke svým bratrancům, kteří způsobují normální nachlazení. Pandemie tedy neskončí vyhlazením viru, jak se mnozí dříve domnívali, ale jeho asimilací do našich životů. Ovšem asimilací coby nemoci, se kterou si poradíme, nebude vyžadovat hospitalizaci a nebude rizikem. I když bude pak virus nadále putovat mezi lidmi, bude ho mnohem méně a bude mnohem slabší.

Zdroj: EatThis

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Zobrazit další články