Zkušenosti z minulých let pomohou předpovědět výskyt bouří

Bouře podobné té, která se v roce 2018 stala roveru Opportunity Mars osudným, mohou být velice nepříjemnou komplikací při nastávajících misích na Mars.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Bude tedy velice důležité mít podrobnou předpověď počasí, než se tam znovu vydáme.

Dosud nevysvětlitelné bouře

Tehdejší náhlá změna počasí byla velice neočekávaná. Nejprve mírný vánek se po chvíli proměnil v silnější vítr, který začal vznášet do atmosféry zrnka prachu. Jak čas plynul, bouře se zvětšovala a i sílila. Dosáhlo to až takové úrovně, že rudý prach pohltil celou planetu. Tento druh počasí je velmi nepředvídatelný, neboť pořád nemáme dostatek informací, které by nám mohli prozradit, co přesně tyto bouře způsobuje a následně je po dobu měsíců či týdnů udržuje.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Předpovědi bouří by mohly být mnohem přesnější

Mohou se tak stát velmi nebezpečnými v případě dalších misí roverů či samotného vyslání člověka na tuto rudou planetu. Dlouholeté pozorování poukazuje na to, že v určitých ročních obdobích na jistých místech je vyšší pravděpodobnost na vytvoření takovéto bouře než na místech jiných během jiného ročního období.

Pokusy o vysvětlení

Během léta by na Mars mělo být vysláno několik misí. Tohoto závodu se účastní již několik světových velmocí. Pokud vše půjde podle plánu, měli by letos v létě odstartovat mise těchto tří států, které se rozhodly do prozkoumávání Marsu investovat:

  • Spojené státy Americké
  • Čína
  • Spojené arabské emiráty

Právě rover Perseverance, který na Mars vyšle NASA, by se měl zaměřit na pozorování počasí na této planetě, a odůvodnit tak vznik těchto bouří. Hlavním cílem však je získat schopnost předpovídat tyto události.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Ne vždy je se předpověď počasí vyplní

Roční období na Marsu

Stejně jako naše planeta má i Mars různá roční období. Rudý prach je pro tuto planetu stejně typický, jako pro tu naši voda. Stejně tak je důležitý pro počasí. Po dobu 687 dní na Zemi na Marsu uběhne jeden půlrok. Toto období dokáže být velmi klidné. Ovšem pokud se tato planeta dostane blíže ke Slunci, projeví se bouřlivější stránka počasí.

Může se jednat o bouře lokální, které zasáhnou pouze část planety nebo o bouře globální, jejichž velikost jim dovoluje zasáhnout prakticky celou planetu. Prach tedy zůstává největším bubákem všech misí, které se na Mars vydávají, bez rozdílu. Můžeme tedy jen doufat, že nastávající mise neukončí silná prachová bouře, stejně jako tomu bylo v roce 2018 u roveru Opportunity nebo v roce 2008 během mise Phoenix lander.

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Autor článku

Miroslav Nukačík

Zobrazit další články