Vědci ze Stanfordu se snaží zprůhlednit kůži: Lékaři by snadněji našli žíly nebo nádory

Nová vědecká metoda by mohla usnadnit odběry krve a hledání rakoviny v těle. K jejímu objevení pomohly obyčejné chipsy a jejich barvivo.

i Zdroj fotografie: Rollcloud / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Vědci přišli s průlomovým objevem, díky kterému dokáží zprůhlednit kůži i svaly pomocí obyčejného barviva. To se nachází například v chipsech, hořčici a některých sladkostech, přičemž celý proces je navíc vratný. Jakmile připravené sérum aplikují a následně umyjí, vrátí se pokožce přirozená barva. Metodu lze také opakovat několikrát za sebou.

Žluté barvivo jako klíč k neviditelnosti 

Doposud byl nicméně výzkum prováděn na zvířatech, kterým bylo žluté barvivo naneseno jen lokálně. Vědci však věří, že metoda by mohla fungovat i na lidech při různých zraněních, sledování poruch trávení nebo také pro odhalení rakoviny. To se během experimentů povedlo již na myších, kterým byl roztok nanášen převážně na oblast břicha. 

Astronauti ve vesmíru úspěšně opravují jeden stroj za druhým. Podívejte se, jak taková operace probíhá v praxi
iZdroj fotografie: Unsplash
Vědci přišli s novou metodou jak zprůhlednit kůži

Přes jejich pokožku byla následně vidět játra, střeva a močový měchýř. U dalších subjektů nanesli vědci žluté barvivo na hlavu, což jim umožnilo sledovat mozkové tepny. Tyto účinky se podle serveru Science dějí především díky tomu, že barvivo po smíchání s vodou mění lom světla a uvnitř tkáně snižuje jeho rozptyl. Díky tomu paprsky pronikají hlouběji.

Jednodušší diagnóza hlubokých nádorů 

Jakmile se pak roztok rozpustí v kůži a svalech, začíná být oblast transparentní. Takto vydrží několik minut, což je ideální čas na její zkoumání a nalezení případných problémů. Velmi účinná by tedy mohla být tato metoda při diagnóze hlubokých nádorů bez invazivní operace. Pacientům by jednoduše stačilo tímto způsobem vyšetřit tkáně.

Červené víno a rakovina prsu: Jeho konzumace má dle bádání řadu přínosů, dokáže bojovat i proti demenci
iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak také poznamenal server SeznamZprávy, nová technika by dokázala snížit bolestivost odběrů krve. Díky průhlednosti pokožky by totiž bylo mnohem jednodušší lokalizovat žíly, a celý proces tak usnadnit. Nově také vědci zkoumají, zda by bylo možné zavést žluté barvivo pod kůži pomocí injekce. Díky tomu by se prodloužila hloubka průhlednosti. 

Co si o této novince myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články