Nové pravidlo pro bankovní účty: Každý, kdo na něm bude mít více než 200 000 Kč musí očekávat zásah od státu

Kdo bude mít přes 200 000 Kč, dostane se do průšvihu. Stát bude kontrolovat bankovní účty, na všechny z nás si došlápne. Spousta lidí přijde o svou státní podporu.

z banky i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Pokud v dohledné době plánujete cestu na úřad, abyste požádali o sociální dávky, raději svou návštěvu neodkládejte. Brzy možná nebudete mít na žádnou sociální podporu nárok. Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá novelu zákona, která státním úřadům umožní kontrolovat bankovní účty běžných lidí. Stát tak chce zakročit proti zneužívání sociálních dávek.

Nejprve vám zkontroluje bankovní účty

Doposud měly k informacím o bankovních účtech přístup pouze kontrolní útvary jednotlivých bank, nově se na ně podívá také pracovnice z Úřadu práce. Zatímco banky kontrolují tok vašich finančních prostředků a zkoumají, zda nepochází z podezřelých zdrojů, úředníky bude zajímat, kolik peněz na účtu máte. K této změně by mělo dojít v rámci velké reformy sociálních dávek. Novela zákona tak umožní úředníkům kontrolovat bankovní účty všem zájemcům o různé sociální dávky a jejich příbuzným.

vrácení přeplatku
Čechům hromadně napadají bankovní účty: Komu zavolají z tohoto telefonního čísla, přijde rázem o 750 000 Kč
bankovní účty
iZdroj fotografie: Juandev / Creative Commons / CC BY-SA
Pokud máte na účtu velký zůstatek, vaše další cesta na úřad skončí neúspěchem.

Stát chce zabránit zneužívání

Systém sociálních dávek je primárně určen pro výpomoc lidem v nouzi. Kromě finanční podpory v nezaměstnanosti či rodičovského příspěvku sem spadají také dávky hmotné nouze. Právě této složky sociálních dávek by se měla novela zákona primárně týkat, jak uvádí portál Novinky.cz.

V současné době bývají tyto sociální dávky hojně zneužívány těmi, kdo je nutně nepotřebují. Tito lidé tak zbytečně zatěžují státní rozpočet a připravují o dávky lidi, pro které jsou životně důležité. Proto budou každému zájemci o sociální dávky zkontrolovány bankovní účty včetně úspor, aby se úředníci přesvědčili, že dotyčný dávky skutečně potřebuje.

virální video
V Česku se šíří virus, který napadá bankovní účty. Rychle si zkontrolujte ten svůj, dokáže z něj vysát všechny peníze
kliknutí na špatný odkaz
iZdroj fotografie: KeithMiller12 / Creative Commons / CC BY-SA
Kontrole bankovních účtů se nikdo nevyhne.

Budou platit přísná kritéria

Kontrole budou podléhat také bankovní účty příbuzných žadatele. Mělo by se tak předejit pokusům o uschování vlastních finančních prostředků na cizím účtu. Pokud tedy bude mít jednotlivec při žádosti o státní podporu na účtu více než 200 tisíc korun, nárok na sociální dávku nezíská.

V případě dvoučlenné domácnosti bude tento limit činit 250 tisíc korun, u tříčlenné 300 tisíc korun a u pětičlenné 400 tisíc korun. Zároveň mohou žadatele vlastnit maximálně dvě nemovitosti a v jedné z nich musí bydlet a každý dospělý člen rodiny může vlastnit maximálně jedno auto. V opačném případě se mohou lidi se státní podporou rozloučit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články