Čechům se doma válí vzácné 200 Kč bankovky: Pokud má speciální tisk, dá se okamžitě prodat za 100 000 Kč

Možná je máte doma. Staré 200 Kč bankovky s raritním tiskem mají dnes hodnotu 100 000 Kč, sběratelé po nich doslova prahnou. Raději zkontrolujte obsah své peněženky.

bankovky i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Spousta lidí netuší, že bankovky, které mají v peněžence, mohou svou hodnotou dalece převyšovat nominální cenu, která je na nich uvedena. Často se přitom jedná o naprosto obyčejné peníze, které se na první pohled ničím neliší od těch normálních. Při důkladném zkoumání si však můžete všimnout drobného detailu, který i z obyčejné dvoustovky udělá vzácnou bankovku, kterou můžete prodat za 100 tisíc korun.

Bankovky s chybotiskem

Pro cenné bankovky přitom nemusíte chodit nijak hluboko do minulosti. Několik se jich najde také mezi těmi, které se právě teď stahují z oběhu nebo byly staženy nedávno. Nejcennější mezi nimi je takzvaná „zairovka“. Jedná se o dvousetkorunu s chybotiskem, jejíž cena se může vyšplhat i na půl milionu korun.

vzácné mince
Do oběhu unikly extrémně vzácné bankovky: Dvoutisícovka se speciálním označením má cenu 60 000 Kč
české platidlo
iZdroj fotografie: Depositephotos
Zkontrolujte, zda nemáte v peněžence některou vzácnou bankovku.

Tyto bankovky byly vytištěny v roce 1993 a ve stříbrném proužků mají vyražen text „Republique du Zaire“ místo klasické nominální hodnoty 200 Kč. Za touto chybou stojí německá firma, která v té době ochranné proužky dodávala, jak uvádí web ČT24. Při exportu došlo k záměně a tím vznikl chybotisk, který tuto bankovku katapultoval mezi nejcennější sběratelské kousky vůbec.

Další vzácná dvoustovka

„Zairovka“ však není jediná vzácná dvoustovka, za kterou můžete získat pořádný balík peněz. Tahle je však méně nápadná a nevyznačuje se žádnou speciální vadou. Její hodnotu určuje série, ve které vznikla. Konkrétně se jedná o sérii s označením B70, která se tiskla v roce 1996. Toto označení je součástí sériového čísla, kterým jsou označeny všechny české bankovky.

vrácení přeplatku
Kdo má v peněžence tento typ stokorunové bankovky, dostane za ni klidně i 100 000 Kč. Kdysi ji měl doma každý
bankovky
iZdroj fotografie: Depositephotos
Vzácné bankovky poznáte podle drobného detailu.

Nedávno se jedna taková bankovka při internetové aukci prodala za necelých 100 tisíc korun, což z ní dělá druhou nejvzácnější dvoustovku. Šance, že druhý takový kousek najdete ve své peněžence, je však malá. Všechny tyto dvoustovky totiž patřily mezi bankovky, které Česká národní banka nedávno stahovala z oběhu a které nahradily nové verze s úzkým kovovým proužkem.

Své peníze pořádně kontrolujte

Nejedná se však o jediné vzácné bankovky, které můžete ve svých peněženkách mít. Na internetu najdete několik odborných fór, na kterých se dozvíte, jak vzácné peníze poznat a jak určit jejich hodnotu. Možná v peněžence nenajdete druhou „zairovku“, ale třeba můžete stát u zrodu další sběratelské rarity.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články