Udělala, co jí bankéř po telefonu řekl, pak přišla o desetitisíce Kč: Češka varuje před novým podvodem, naletět je opravdu snadné

Tváří se jako telefonát z banky, jde však o podvod. Češka přišla o desetitisíce Kč, teď varuje ostatní. Rafinovaný podvod se dá snadno odhalit. Nestaňte se další obětí.

Česká spořitelna i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Kybernetičtí podvodníci stále používají staré osvědčené podvody, na které zaručeně nachytají důvěřivé oběti. Ačkoliv před těmito triky varují média, policie i bankovní instituce, jejich účinnost stále neklesá. Podvodníci jednotlivé triky točí neustále dokola a občas je jen lehce pozmění. Znovu se tak objevují telefonáty od falešných bankéřů, kteří se snaží dostat k bankovnímu účtu oběti. Každý tak může během chvilky přijít o desetitisíce korun.

Po telefonátu přišla o desetitisíce korun

Své o tom ví i klientka České spořitelny, které zavolal údajný bankéř, aby s ní probral náležitosti ohledně úvěru, který si předešlý den chtěla u banky sjednat. Sama však o žádný úvěr nežádala. Podle bankéře tak mohlo dojít ke zneužití její identity. Taková zpráva ženu pochopitelně vyděsila. Údajnému bankéři pak už nedalo téměř žádnou práci ženu zmanipulovat k dalším krokům. Vysvětlil jí, že vše se dá jednoduše vyřešit po telefonu.

Z banky jí měla přijít SMS zpráva, pomocí které se měla přihlásit do svého internetového bankovnictví. Mělo se jednat o odkaz, který její přihlášení resetuje a zabrání případnému zneužití jejího účtu. Ve skutečnosti se však stal pravý opak. Odkaz z SMS zprávy ženu přesměroval na falešné stránky České spořitelny a vyplněné přihlašovací údaje tak získali podvodníci. Z bankovního účtu jí poté začaly mizet peníze. Ve výsledku přišla o desetitisíce korun, jak uvádí web Aazdraví.cz.

desetitisice
iZdroj fotografie: Depositephotos
Žena po telefonátu s bankéřem přišla o desetitisíce korun.

Nestaňte se další obětí

Podobné triky nejsou ve světě online podvodů ničím novým ani neobvyklým. Jedná se o jedny z nejzáludnějších podvodů vůbec. Málokdo si totiž uvědomí, že se ho snaží podvést osoba, se kterou právě telefonuje. Existuje však několik základních pravidel, které zabrání tomu, abyste se stali příští obětí. V první řadě se nenechte vyvést z míry extrémně špatnými zprávami. Podvodníci spoléhají na to, že lidé pod náporem emocí jednají impulzivně a přehlédnou různé varovné znaky.

Jak poznat telefonní a jiné podvody, a nenaletět? Jen v loni bylo čtyřicet procent přijatých hovorů podvodných

Nenechte si údajným bankéřem namluvit, že musíte jednat okamžitě a vždy si vyžádejte čas na rozmyšlenou. Takové telefonáty je vhodné ukončit a případně znovu zavolat nebo zajít do banky, kde se pravděpodobně dozvíte, že se jednalo o pokus o podvod. Nikdy však nevolejte zpátky na číslo volajícího, ale vyhledejte si číslo na internetu. V neposlední řadě si dávejte pozor na různé SMS zprávy s odkazy. Nikdy nezadávejte žádné citlivé informace na stránkách, na které jste se dostali pomocí odkazu. Většinou se jedná o spolehlivý způsob, jak přijít o desetitisíce korun.

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články