Okamžitě vyměňte tento spotřebič, jinak riskujete pokutu 50 tisíc korun. Kontroly začínají už brzy

Kdo nevymění co nejdříve tento spotřebič, koleduje si o pokutu 50 tisíc korun. Jde o nový zákon, jeho ignorace skončí špatně. Úřady budou v tomto ohledu nekompromisní.

emisní třída i Zdroj fotografie: Jiří Sedláček / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Spotřebič, který v Česku využívá statisíce domácností a kterého se musí pod hrozbou vysokých pokut brzy zbavit. Ano, řeč je o plynových kotlích první a druhé emisní třídy. V září letošního roku začne nekompromisně platit nový zákon o plynových kotlích, který tyto starší kousky zakazuje vlastnit a používat. Kdo neuposlechne, hrozí mu pokuta 50 tisíc korun.

Tento spotřebič musí jít z domu

Plynové kotle jsou stále hojně využívány k produkci tepla v českých domácnostech. Pro mnoho lidí představují ekonomicky nejdostupnější spotřebič, kterým svůj domov vytápí a ohřívají s ním vodu. Plynové kotle, stejně jako všechny ostatní spotřebiče, však poměrně rychle stárnou v ohledu na moderní ekologické požadavky.

Kotle první a druhé emisní třídy už jednoduše nesplňují přísné emisní normy, které na území České republiky a celé Evropy platí. Nejpozději do 1. září 2024 tak musí všechny české domácnosti přejít na modernější verze plynových kotlů nebo kompletně změnit způsob vytápění.

spotřebič
iZdroj fotografie: Depositephotos
Kdo nebude mít nový plynový kotel, zaplatí velkou pokutu.

Porušení nařízení se bude trestat vysokou pokutou

Pokud některé domácnosti spotřebič do určeného termínu nevymění, čeká je nepříjemné pořízení s úřady. Za používání kotlů první a druhé emisní třídy po 1. září 2024 hrozí pokuta ve výši 50 tisíc, která bude úřady nekompromisně vymáhána. Úřady se přitom zaměří na domácnosti, se kterými nebude v tomhle ohledu rozumná řeč. V sázce je budoucnost naší planety a snižování emisí je jeden z ekologických závazků, ke kterým se celá Evropská unie jednohlasně zavázala.

Díky vodíku by se Evropa mohla zbavit závislosti na plynu. Do roku 2024 chce postavit 1. infrastrukturu

Nařízení vyvolává silnou vlnu nevole

Zákaz plynových kotlů první a druhé emisní třídy se však ve společnosti nesetkal s přílišným pochopením. V Česku je stále na 200 tisíc domácností, které tyto plynové kotle dále vlastní a používají. Mnozí z nich přitom nechtějí o výměně ani slyšet, jak uvádí web Aazdraví.cz. Na výměnu a získání potřebných prostředků přitom měly české domácnosti poměrně dost času. Zákon měl původně začít platit už v roce 2022, ale byl o dva roky odsunut, když vypukla válka na Ukrajině. Na prosby o další odklad tak nebudou úřady ani vláda brát ohled. Kdo si nepořídí nový spotřebič, bude platit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články