Podvodníci se nově vydávají za VZP: Ten, komu od nich přijde SMS zpráva a klikne na ni, přijde o 15 000 Kč

Podvodníci se nově vydávají za VZP. Ten, komu od nich přijde SMS zpráva a klikne na ni, přijde o 15 000 Kč. Nachytat se je opravdu snadné. Na tohle si dejte pozor.

klienti České pošty i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Internetoví podvodníci jsou doslova na každém kroku a málokdo se jim v online prostoru vyhne. Nedávno si vzali do parády také Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Podvodníci se vydávají za VZP v podvodných zprávách, které se šíří oblíbeným komunikátorem WhatsApp. Kdo na podobnou zprávu zareaguje, může brzy přijít až o 15 tisíc korun.

Podvodníci se vydávají za VZP

O problému informoval bezpečnostní expert Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Svoboda. Pro web Peníze.cz uvádí, že se podvodníci vydávají za VZP a důvěřivé oběti lákají na různé finanční odměny. Podvodné zprávy se šíří především WhatsAppem. Vybrané oběti podvodníci informují o možnosti získat nespecifikovaný finanční příspěvek nebo informují o přeplatku na pojištění. Jedná se o typickou phishingovou kampaň, která vyzývá ke kliknutí na inkriminovaný odkaz. Podvodníci si v tomto případě dali práci s přípravou, a dokonce využívají veřejně dostupné fotografie skutečných pracovníků Všeobecné zdravotní pojišťovny.

podvodníci se vydávají za VZP
iZdroj fotografie: Art Jarka / Creative Commons / CC BY-SA
Pokud vám přijde tato zpráva od VZP, jedná se o podvod.

Na první pohled nic nepoznáte

Na WhatsApp vám přijde zpráva z neznámého čísla. Dotyčný nebo dotyčná se vám představí jako pracovník Všeobecné zdravotní pojišťovny, což si můžete také ověřit na internetu. Podvodníci, kteří se vydávají za VZP, využívají veřejné fotografie a jména skutečných zaměstnanců z oficiálního webu VZP. Snaží se tím zvýšit důvěryhodnost zaslaných zpráv, které vás mají přimět k tomu, abyste klikli na přiložený odkaz.

Ten vás přesměruje na údajné stránky Všeobecné zdravotní pojišťovny, které jsou téměř k nerozeznání od skutečných stránek VZP. Přihlášení do falešných stránek vás však připraví o citlivé osobní údaje, které mohou být následně zneužity k odcizení prostředků z vašeho bankovního účtu.

Peníze v kapse
Největší pojišťovna má problém: Uškodila svým klientům, možná i vám. Rychle se podívejte, možná vám dluží peníze

Všímejte si telefonního čísla

Případné oběti tak zůstává jen velmi málo indicií, jak podvod rozeznat. Než zkusíte na podobnou zprávu reagovat, zkontrolujte si nejdřív telefonní číslo, ze kterého vám zpráva přišla. Jediné správné telefonní číslo Všeobecné zdravotní pojišťovny má tento tvar: 952 222 222. Jakákoliv další varianta znamená, že se jedná o podvod. Zároveň si zkuste položit otázku, zda by vás pojišťovna kontaktovala právě přes WhatsApp, kdyby vás chtěla upozornit na případný finanční příspěvek nebo přeplatek.

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články