Máte doma jeden z těchto starých telefonů? Jeho vyhození by byla chyba, dnes má hodnotu 216 000 Kč

Měl v šuplíku starý telefon pak se dozvěděl, že má cenu 216 000 Kč. Mobil této značky je dnes rarita, sběratelé za něj zaplatí statisíce. Druhý takový už na světě není.

funkce na iphonu i Zdroj fotografie: benjgibbs / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Staré telefony mohou mít v dnešní době překvapivou sběratelskou hodnotu. Zatímco naše kapsy a každodenní životy zachvátily moderní chytré telefony, staré telefony putují do soukromých sbírek a aukcí. Jejich hodnota přitom mnohonásobně roste. Jeden takový starý telefon se při nedávné aukci vyšplhal z částky 216 tisíc korun na bezmála jeden milion korun.

Starý telefon za milion korun

Této astronomické částky dosáhl při aukci iPhone první generace. Konečná částka 984 tisíc korun překvapila všechny zúčastněné. Jeho původní hodnota přitom sotva přesahovala 10 tisíc korun. IPhone první generace byl představen v roce 2007 a navždy změnil směr, jakým se komunikační prostředky začaly vydávat. V té době se jednalo o revoluční technologii, která neměla na trhu konkurenci.

Byly představeny dvě varianty, které se lišily kapacitou uživatelské paměti. První varianta nabízela 4 GB paměti a prodávala se zhruba za 10 tisíc korun. Druhá nabízela 8 GB paměti a stála zhruba o 2,5 tisíce více. Málokdo mohl v té době tušit, že se tento starý telefon jednou prodá za necelý milion korun. Základem úspěchu byla v tomto případě skutečnost, že se jednalo o originální kus v nerozbaleném balení.

starý telefon
iZdroj fotografie: William J Sisti from Morristown, NJ, USA / Creative Commons / CC BY-SA
iPhone první generace se při aukci prodal za jeden milion korun.

Počátek aukce takhle vysoký výdělek nesliboval

Ačkoliv aukční společnost LCG Auctions, která aukci zprostředkovala, o úspěchu akce nepochybovala, i když počáteční vývoj žádné vysoké výdělky nesliboval. Vyvolávací cena iPhonu činila 62,5 tisících korun. V den spuštění aukce se jeho cena vyšplhala téměř na trojnásobnou hodnotu, přesněji 216 tisíc korun. Následujících několik dní se tato cena v podstatě nezměnila a nikdo už nepočítal s tím, že by ještě nějak výrazně narostla. Zlom nastal v poslední den aukce, kdy se výrazně zvýšil počet příhozů, až nakonec tento starý telefon dospěl na svou finální cenu 984 tisíc korun.

iPhone 15: V životě si ho nekupujte. O novém předraženém telefonu od Applu se totiž zjistily hrozné věci

Nový majitel se tak může těšit na originální iPhone první generace, který doposud nikdo nikdy nepoužil. Zapečetění originálního balení nenese známky žádného poškození, a právě proto má takovou hodnotu. O průběhu aukce podrobně informoval portál CNBC, který měl informace přímo od představitelů společnosti LCG Auctions.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články