Badatelé prozkoumali terapeutické efekty bylinky na patologii Alzheimerovy choroby. Výsledky bádání by mohly ovlivnit strategie na prevenci této choroby.
Přibližně 6,5 milionu Američanů starších 65 let má podle Alzheimerovy asociace Alzheimerovu chorobu. Do roku 2050 pak toto číslo stoupne asi na 12,7 milionu. Klíčem pro zkrocení tohoto onemocnění jsou formy prevence, za velmi slibnou je považována strava. Jde hlavně o přirozené molekuly v potravinách, protože živiny mohou ovlivnit biochemické události. Nedávná studie zveřejněna v magazínu Medical News Today zjistila, že dlouhodobý příjem chmelového výtažku může hrát roli.
Pivo bohužel klíčové látky omezuje či likviduje
V myší verzi choroby zmírnil její příznaky. Další výzkumy naznačují, že příjem hořkých chmelových kyselin zlepšuje starším lidem kognitivní funkce, pozornost a také celkovou náladu. Další výzkumy vedené tímto směrem mohou vést ke zcela novým postupům léčby i preventivním strategiím. „Studie je vzrušující a dále podporuje vliv stravy na prevenci,“ sdělil Dr. Michael L. Alosco, profesor neurologie na Boston University.
„Neznamená to ovšem, že by pití piva vedlo ke zlepšení mozkových funkcí nebo prevenci této choroby. Přínosy chemikálií ve chmelu budou alkoholem a dalšími přísadami v pivě nejspíš naředěny nebo přímo eliminovány,“ podotýká. Co ale vůbec vedlo k soustředění badatelů na chmel? Podle Dr. Alessandra Palmioliho, profesora organické chemie na oddělení biotechnologie na University of Milan, je to „trochu delší příběh“.
Cílem látky, které se dají normálně konzumovat
„Před lety jsme začali zkoumat některé přírodní i syntetické molekuly, které si dokázaly poradit s ranými stádii této choroby. S ohledem na raná stádia prevence nás napadlo, zda by je nešlo užívat v normální stravě. Náš výzkum se tak soustředil na hledání bioaktivních molekul, které se vyskytují v potravinách a jedlých rostlinách,“ vysvětluje. Chmel byl historicky použit jak na výrobu piva, tak i jako základ bylinkových čajů nebo výtažků.
Vědci se pak zaměřili na 4 druhy chmele, který je použit pro pivo i extrakty. Mají zkratky HC, HS, HT a Hsu. Nakonec identifikovali 42 složek, které redukovaly krevní cukr a měly také antioxidační účinky. Dále testovali antioxidační schopnost v lidských buňkách stran neuroblastomu. Jde o typ rakoviny, který se vyvíjí v nezralých nervových buňkách, tedy v dětském věku. Chmel typu HT se právě tady projevil nejvíce.
Omezení výzkumu, ale dobrý směr
Další testy mezitím ukázaly další schopnosti chmelových výtažků. Konkrétně ochranu před neurotoxicitou, regulaci buněčné signalizace a schopnost recyklace poškozených buněk. Tým si také všiml, že konkrétní dávky HT mají podobný efekt i u červů. Tyto výsledky podle nich míří směrem k vývoji potravinových doplňků, které by mohly být prevencí vzniku Alzheimera. Je však třeba dodat, že dosavadní výzkum má své limity.
V první řadě jsou tyto výsledky založeny na předklinických výzkumech a jejich efekty na lidský organismus tak zůstávají stále nejasné. Vědci nicméně poznamenali, že probíhající studie jasně ukazují na již dříve pozorovanou spojitost konkrétního jídelníčku a snížení rizika neurodegenerace. Návyk konzumovat potraviny bohaté na polyfenoly tak hraje do karet dlouhodobé duševní a neurologické kondici člověka.