Káva je dlouhodobě jedním z nejpopulárnějších nápojů světa. Většinou si ji nalijeme bez přemýšlení, respektive aby nám pomohla začít přemýšlet.
Za ranním šálkem kávy jsou však velmi zajímavé okolnosti i historie kávových zrn. Objev povzbudivých efektů se datuje do roku 800. Podle legendy si pasáčci v 9. století všimli, že kozy po snědení plodů kávovníku doslova tancovaly. Místní mnich z těchto plodů připravil nápoj a zjistil, že ho udrží v bdělém stavu po většinu noci. Právě tímto způsobem se tedy zrodil první ranní, tedy spíše noční šálek „černého zlata“.
Zrna jsou technicky vzato semena
Jde o vrcholky bobulí podobné třešním, ale říkáme jim zrna, protože nám připomínají luštěniny. Tyto bobule lze navíc konzumovat jako jídlo. V dřívějších dobách je lidé míchali s tukem a vyráběli tak energeticky vysoce bohaté kuličky. Fermentací vznikal také nápoj podobný vínu. Káva má dva hlavní druhy – robustu a arabicu. Evolučně jsou první rostliny arabicy. Podívejte se teď na obrázek z kavárny a najděte na něm logickou chybu.
Robusta je méně populární, má hořčejší chuť a obsahuje také více kofeinu. Nejvíce kávy na světě roste v Brazílii. Dnes produkuje tato země asi třetinu celosvětové poptávky, tedy dvojnásobek druhého největšího producenta kávy, Vietnamu. V USA produkují kávu jen dva státy. Dárkem Spojených států světu je tak káva Kona. Protože se na její pěstování hodí nejvíc podnebí v blízkosti rovníku, je havajské počasí na produkci kávy zcela optimální.
Role espressa a nejdražší na světě
Nedávno se ke kávovému byznysu přidala také Kalifornie. V italštině znamená slovo espresso „vytlačené“. Odkazuje to ke způsobu výroby této verze, kdy je horká voda prohnána přes stlačenou kávovou sedlinu. A přestože má espresso více kofeinu na jednotku než stejný objem kávy, bylo by na dorovnání potřeba tří jeho šálků. Nejdražší káva stojí více než 600 liber (17 000 Kč). Nejvytouženější varianta pochází z trusu asijských palmových cibetek.
Kočkám podobná zvířata se živí plody kávovníku, ale nedokážou jeho semínka strávit. Vyloučená semínka jsou zdrojem hladké a méně kyselé kávy zvané kopi luwak. Její produkce si ovšem vysloužila mnoho kritiky od aktivistů zaměřených na ochranu zvířat. O celkový zákaz kávy se už snažilo více lidí. Například v roce 1511 se vůdcové v Mekce domnívali, že podporuje radikální myšlení, a nápoj zde byl postaven mimo zákon.
Zákazy, obliba a předávkování
O něco podobného se pokusili italští úředníci během 16. století – věřili v satanskou povahu kávy. Nicméně papež Klement VII. miloval černý nápoj natolik, že zákaz zrušil a kávu v roce 1600 dokonce pokřtil. Tím ale snahy nekončily a například v 18. století se o další zákaz pokusila švédská vláda. Nápoj i s příslušenstvím byl prohlášen za ilegální, protože měl povzbuzovat rebelské nálady ve společnosti. Nezdá se vám ten dort položený na knize trochu zvláštní?
Kávou se lze předávkovat, ale bylo by k tomu potřeba asi 30 šálku za velmi krátkou dobu. Tedy na to, aby člověk dosáhl smrtelné dávky kofeinu. Nejvíce milovníků černého nápoje najdete ve Finsku. Průměrný dospělý občan tohoto státu spotřebuje každý rok skoro 13 kilogramů kávy. Podle různých výzkumů prodlužuje mírná konzumace (asi 3 šálky za den) lidský život a také redukuje riziko kardiovaskulárních chorob.