Na mléko existují v současné době primárně dva pohledy. Někteří badatelé se domnívají, že obsahuje mnoho látek pro tělo prospěšných. Dle druhých ale spíše škodí.
Asi nejzákladnější tradičně zmiňovanou vlastností je přítomnost vápníku, který posiluje kosti a také zubní sklovinu. Stejně tak vitamin D, jehož přítomnost v mléku posiluje imunitní systém člověka, uvádí Dr. Jillian Kubala. Podílí se také na tvorbě tzv. hormonu štěstí, tedy serotoninu. Seznam výhod denní nebo alespoň pravidelné konzumace mléka se může zdát prakticky nekonečný. Jsou v něm ale obsažena i nějaká rizika?
Podle toho, odkud k vám přišlo
Především mléko z obchodu má i své nevýhody. Ještě než přijde do lahve nebo jiné nádoby, je důkladně promícháno, tedy homogenizováno. Tento postup přináší krom jiného také vzduch, který mléčné látky nevyhnutelně okysličí. Nápoj prochází navíc – kvůli trvanlivosti – tzv. pasterací. To znamená prudké zahřátí a následně ochlazení. Během toho se však mnoho důležitých látek (hlavně enzymů) jednoduše rozpadne.
Do krmení krav se dnes přidávají nejrůznější přípravky, které slouží jako ochrana před nemocemi. Krom toho trvá také praxe antibiotických injekcí. Všechno tohle se pak nachází jak v mléce, tak i lidském těle. Nadměrná konzumace může vést i k některým druhům alergií. A pokud máte navíc problémy s intolerancí na laktózu, způsobí vám mléko slušné žaludeční problémy. Dejte si tedy klidně trochu každý den, ale nepřehánějte to.
Mléko je balíčkem živin
Výživový profil mléka je skutečně působivý. Pouhý jeden šálek této tekutiny obsahuje 146 kalorií, 8 gramů proteinu, 8 gramů tuku. Dále 28 % vápníku, 24 % vitaminu D, 18 % vitaminu B12, 22 % fosforu a 13 % selenu. Všechna procenta označují denní dávku pro dospělého člověka. Mléko je skvělým zdrojem tzv. základních živin, které se u většiny populace objevují pod limitem. Obsahy se liší podle konkrétního zdroje mléka a výživy krav.
Blahodárné efekty pro zdravé kosti
Pití mléka je dlouhodobě spojováno hlavně se zdravím kostry člověka. Je to hlavně kvůli silné kombinaci živin – vápníku, fosforu, draslíku, proteinů a vitaminu K2. Všechny jmenované jsou základem pro zdravé a pevné kosti. V zubech a kostech se ostatně nachází asi 99 % veškerého tělesného vápníku. Mléčné produkty a mléko v jídelníčku vás také mohou ochránit před nemocemi, jako je osteoporóza.
Pomáhá udržovat tělesnou hmotnost
Několik výzkumů spojilo konzumaci mléka s nižším rizikem výskytu obezity. Studie, která zahrnovala více jak 18 000 žen středního a vyššího věku, ukázala, že konzumace mléčných výrobků s větším podílem tuku vedla k menšímu nárůstu hmotnosti a snížila riziko obezity. Mléko obsahuje více složek, které s hubnutím a udržením váhy pomáhají. Například množství proteinů vede k pocitu sytosti po delší dobu. Jde tak o prevenci přejídání se.
Mléko není úplně pro každého
Ačkoli je mléko obecně vynikající volbou, pro některé lidi je jeho konzumace spojená s výraznými potížemi. V takovém případě ale existují alternativy. Například mléko kokosové, mandlové, sójové, rýžové nebo pšeničné. Mějte ovšem na paměti, že tyto produkty obsahují různé přídavky, např. sladidla, umělé příchutě, konzervanty a další složky.