Co se stane s lidským organismem při denní konzumaci 100 gramů červené řepy. Málokdo si její vliv uvědomuje

Jestli vám doteď nebylo známo, jak moc zdravá je červená řepa, je čas to změnit. Ačkoli ji mnoha lidem znechutilo závodní stravování, jde o blahodárnou zeleninu.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pouhých 100 gramů červené řepy má 43 kalorií a žádný cholesterol. Dále toto množství obsahuje 106 mg (4 % doporučené denní dávky) soli, 13 gramů (4 %) sacharidů, 4 gramy (15 %) železa, 9 gramů cukru, 2 g bílkovin, 4,9 mg (8 %) vitaminu C či 109 mg (27 %) kyseliny listové. Původně pochází ze Středomoří a prostředí severní Afriky. Jde o zeleninu velmi oblíbenou jak v Evropě, tak i v Severní Americe a mnoha zemích Asie. První záznamy pocházejí z doby před 3 000 lety. O jejích benefitech mluví i Sade Meeks, MS, RD.

Obrana proti rakovině

Řepa funguje coby prevence vzniku nádorů a slouží i jako podpůrný prostředek během léčby či následné rekonvalescence. Stojí za tím hlavně její detoxikační vlastnosti a řeč je hlavně o pití řepné šťávy. Ta působí pozitivně proti karcinomu jater a tlustého střeva.

Regulace krevního tlaku a cukru

Tato zelenina má nízký glykemický index a reguluje hladinu glukózy. Bez obav ji tudíž mohou konzumovat i diabetici. Protože je bohatá na dusičnany, reguluje pozitivně krevní tlak. Lidské tělo je mění na oxid dusnatý, který hraje roli v uvolnění krevních cév.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Těhotenství a cholesterol

Skrze obsah kyseliny listové chrání červená řepa matku i plod. Matkám dodá navíc energii, kterou v tomto období tolik potřebují. Vysoký obsah antioxidantů a vlákniny velmi efektivně redukuje hladinu cholesterolu.

Proti chudokrevnosti, osteoporóze a únavě

V řepě obsažený křemík hraje podstatnou roli při využití vápníku. Proto může tato zelenina pomáhat proti osteoporóze. Díky vysokému obsahu železa je výborným řešením pro osoby trpící chudokrevností. Takoví lidé by ji měli jíst pravidelně buď ve formě salátu, nebo pít její šťávu. Řepa také čistí celé tělo od toxinů, posiluje imunitní systém a naplňuje celý organismus energií.

Zlepšení mozkového výkonu

Hlavně u starších lidí se vyskytuje výrazné zhoršení mentálních schopností, nota bene při některých neurologických onemocněních. Právě červená řepa může být v takových případech jistým přínosem, nelze ji však brát jako samospásnou. Stará se ovšem o lepší prokrvení mozku, může tedy zmírnit projevy sklerózy nebo demence.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Příliš mnoho řepy může uškodit

Ne, nemusíte ji hned přestat konzumovat nebo si dávat bedlivý pozor na dávkování. Nicméně základem zdravé stravy je hlavně její rozmanitost, není tedy dobře se na červenou řepu příliš upínat a vynechávat jiné potraviny. Její nadměrná konzumace může také vést k tvorbě ledvinových kamenů a působí neblaze i na játra. Máte-li vlastní nebo rodinnou historii takových problémů, raději se této zelenině vyhněte.

To samé platí v případě, že trpíte dnou, protože řepa obsahuje velké množství purinů. Byla řeč o snižování krevního tlaku. Jestli ho máte ale vyloženě nízký, pak pro vás není vhodná a budete po ní ještě unavenější a malátnější. Asi 14 % lidí zaznamená po konzumaci červené řepy zabarvení moči a stolice. Tento projev se jmenuje „beeturia“ a nejde o nic, co by mělo vaše zdraví jakkoli ohrozit. Jde o spojení s nedostatkem železa v těle.

Jaký vztah máte k červené řepě?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Zobrazit další články